Τα δύσκολα να τα κοιτάς στα μάτια, Αναστασία Κλαδευτήρα, εκδόσεις Διόπτρα

Τα δύσκολα να τα κοιτάς στα μάτια, Αναστασία Κλαδευτήρα, εκδόσεις Διόπτρα

Τρεις φίλοι που ζουν στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης. Αγωνιούν, μοιράζονται, πέφτουν, σηκώνονται, αναζητούν. Αναζητούν μέσα τους και γύρω τους την αλήθεια που θα τους επιτρέψει τα δύσκολα να τα κοιτάξουν στα μάτια.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου με έκανε να σκεφτώ πως θα διάβαζα ένα μυθιστόρημα με πρωταγωνιστές τρεις φίλους, μια ιστορία με πλοκή, με αρχή, μέση και τέλος, μια ιστορία με γεγονότα μικρά ή μεγάλα, σημαντικά ή ασήμαντα. Η Αναστασία Κλαδευτήρα γράφει ωστόσο ένα βιβλίο που παρότι κινείται σε μία μυθιστορηματική γραμμή, είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Γράφει ένα βιβλίο γεμάτο από τις μικρές και τις μεγάλες αλήθειες που όλοι αναζητούμε.

Οι τρεις φίλοι και οι μεταξύ τους συζητήσεις, γίνονται η αφορμή για να αναλύσουν συναισθήματα και σκέψεις, όνειρα και φοβίες, φιλοδοξίες και ανησυχίες. Σε μία χώρα που υποφέρει και σε μία κοινωνία που αρρωσταίνει μέρα με τη μέρα, η παρέα των τριών πρωταγωνιστών θα μπορούσε εύκολα να θυμίσει ένα ιδιότυπο group therapy, μια μικρή ομάδα αυτογνωσίας και ψυχοθεραπείας.

Η απλή και «ήσυχη» πλοκή της ιστορίας, δίνει την δυνατότητα στον αναγνώστη να επικεντρωθεί σε όσα οι φίλοι συζητούν μεταξύ τους, να παρασυρθεί και να εμβαθύνει στα λόγια τους, να αφουγκραστεί κάθε μία ξεχωριστή σκέψη τους.

Η Αναστασία Κλαδευτήρα γράφει ένα εξαιρετικό βιβλίο από αυτά που θα μπορούσα ίσως να χαρακτηρίσω ως βιβλία αυτοβελτίωσης (παρότι δεν είμαι ιδιαίτερα εξοικειωμένη με αυτούς τους όρους) και με δεξιοτεχνικό τρόπο καταφέρνει να κάνει κάθε αναγνώστη να ταυτιστεί απόλυτα με τους πρωταγωνιστές, χωρίς να ξοδέψει καθόλου μελάνι για να τους περιγράψει και να τους δώσει χαρακτηριστικά. Η ευκολία με την οποία ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει όλα αυτά τα εσωτερικά και ψυχολογικά ζητήματα που έρχονται στην επιφάνεια, αναδεικνύει την εξαιρετική γραφή της συγγραφέως.

Έχω αγαπήσει ήρωες και ήρωες, έχω παρασυρθεί από ιστορίες φανταστικές, πραγματικές, αισιόδοξες ή αστείες. Αυτό το βιβλίο ωστόσο είναι κάτι διαφορετικό: είναι ένα μεγάλο, βαθύ και ταυτόχρονα απογειωτικό βήμα προς τα μέσα, προς τον ίδιο μας τον εαυτό, αυτόν που ψάχνουμε εναγωνίως να βρούμε και να αγαπήσουμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναστασία Κλαδευτήρα, Τα δύσκολα να τα κοιτάς στα μάτια, εκδόσεις Διόπτρα.

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.