Soloúp, O Συλλέκτης - Έξι διηγήματα για έναν κακό Λύκο | Εκδόσεις Ίκαρος

Soloúp, O Συλλέκτης - Έξι διηγήματα για έναν κακό Λύκο | Εκδόσεις Ίκαρος

- Άχρηστα πράγματα μαζεύουν οι συλλέκτες.
- Όχι και άχρηστα πράγματα… Άχρηστο πράγμα είναι να λες καλημέρα στο παιδί σου;

Ο «Συλλέκτης» είναι το καινούριο graphic novel του Soloúp ο οποίος -λίγα χρόνια μετά το θαυμάσιο «Αϊβαλί»- καταπιάνεται με ένα σύγχρονο, άβολο θέμα: την αποξένωση των παιδιών από τους γονείς τους μετά από ένα διαζύγιο. Έξι αυτόνομες ιστορίες συμμετέχουν σε μια αφηγηματική σκυταλοδρομία συμπληρώνοντας και φωτίζοντας κάθε φορά από διαφορετική πλευρά τη «μεγάλη εικόνα». Την προσπάθεια του Διονύση, του πατέρα και αντι-ήρωα του βιβλίου, που ανάμεσα σε εμπόδια, σκιές, μαύρες τρύπες και πολλά πολλά ταξί, προσπαθεί να απελευθερωθεί από την ταμπέλα-προσωπείο του κακού Λύκου και να βρει καινούριες ισορροπίες στη σχέση με την κόρη του Φωτεινή αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό.

Να θες να βρεις μια γωνιά μέσα σου να κρυφτείς να μην υπάρχεις.

Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί. Το καθαρό και άμεσο σκίτσο του Soloúp, οι λιτές αλλά τόσο ουσιαστικές ατάκες του και η μαεστρία της διαδοχής των καρέ συντονίζουν υπέροχα το ρυθμό, τις παύσεις και τη ροή της αφήγησης. Κάθε ιστορία απλώνει το δικό της νήμα. Στην τρίτη ιστορία, την «Μαύρη τρύπα», σκάλωσα... Μια τρυφερή κουβέντα ανάμεσα στην Φωτεινή και τη γιαγιά της που περιγράφει απλά και συγκλονιστικά τις σκιές, τα μαύρα κενά, τις «τρύπες» που προκαλούν στους ανθρώπους οι απουσίες και οι ανθρώπινες απώλειες. Η συναισθηματική φόρτιση αναπόφευκτη. Το χρώμα συνωμοτεί. Η πραγματικότητα του Διονύση και της καθημερινότητας στις πέντε ιστορίες είναι ασπρόμαυρη και γκρίζα και μόνο στο εναλλακτικό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας η παλέτα ξανοίγεται σε πράσινες, ροδί και κατακόκκινες αποχρώσεις, εκεί που η ένταση κορυφώνεται και τα μηνύματα γίνονται σκληρά αληθινά.

Συνέβη αυτό που συνήθως χωρίζει τους ανθρώπους… Ήρθε η ώρα που τον έναν δεν τον ενδιέφερε τι κάνει ο άλλος. Και οι τσακωμοί φέρανε σύννεφα στην ψυχή της Κοκκινοσκουφίτσας και βροχή. Και η βροχή, κεραυνούς και καταιγίδες. Και ήρθε και πλημμύρισε στενοχώρια. Και η στενοχώρια γίνηκε θυμός και οργή.

Ο Soloúp αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως είναι χαρισματικός δημιουργός με ευαισθησία και κοφτερό μυαλό. Όπως και στο «Αϊβαλί» έτσι και στον «Συλλέκτη», μας βάζει σε μια διαδικασία πολλαπλών «αναγνώσεων» και αναζήτησης. Προβληματίζει και συγκινεί. Αισθανόμαστε πως υπάρχουν πολύ περισσότερα από τα προφανή, τόσο στα σκίτσα όσο και στις λέξεις, ένα «παιχνίδι» διττών μηνυμάτων πραγματικών, συμβολικών, συναισθηματικών. Αφού ναι πράγματι, το βιβλίο ρίχνει φως στη σκοτεινή πραγματικότητα της αποξένωσης του γονιού που χάνει την επιμέλεια των παιδιών καθώς και τις επίπονες πρακτικές και ψυχικές διαδικασίες που υφίσταται, όμως δεν εξαντλείται εκεί. Πανέξυπνα αλληγορικό, πολυδιάστατο και με φιλοσοφικές προεκτάσεις, θέτει ερωτήματα και αφορμές για σκέψη. Προκαλεί να αναζητήσουμε την πραγματικότητα έξω από τον τοίχο της «σπηλιάς» μας (σαφείς οι αναφορές του βιβλίου στη Σπηλιά του Πλάτωνα) και να αμφισβητήσουμε τις επίκτητες βολικές σταθερές μας. Να αντιληφθούμε πως υπάρχουν τόσες εκδοχές στις ανθρώπινες ιστορίες όσες και οι πρωταγωνιστές τους και πως συμβαίνει να είμαστε οι «κακοί» στην ιστορία κάποιου άλλου. Να συνειδητοποιήσουμε πόσο εύθραυστες είναι οι σχέσεις και πόση φροντίδα και δουλειά χρειάζεται για να μην τελματώσουν ή χαθούν οριστικά. Και τελικά να κοιτάξουμε στα ίσα τη μεγαλύτερη αλήθεια:

Νομίζουμε ότι θα υπάρχει πάντα καιρός αλλά η ζωή δεν περιμένει.

Στην τελευταία ιστορία του «Κακού Λύκου» δένονται τα νήματα των πέντε προηγουμένων. Κόμπος. Στο λαιμό, στο στομάχι. Ο Διονύσης παλεύει με το χρόνο, το παρελθόν και το παρόν, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα, κάτω από μια βροχή αναμνήσεων και σημαντικών στιγμών, αναπάντητων ερωτημάτων και πικρών συναισθημάτων. Μια βροχή που δυναμώνει και ξεπερνά τα όρια των σελίδων. Κάπου εκεί δάκρυσα. Και αγάπησα αυτόν τον Συλλέκτη. Που θα αντάλλασσε ολόκληρη τη «συλλογή» του -και πολύ περισσότερα αν μπορούσε- για μια καλημέρα.

* Περισσότερα για τον Soloúp θα βρείτε εδώ και για το Αϊβαλί εδώ.

 

Soloúp
Ο Συλλέκτης
Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο
Εκδόσεις Ίκαρος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.