Διαβάσαμε τα «Σκυλιά που κοιμούνται» του Juan Madrid | Ελληνικά Γράμματα

Διαβάσαμε τα «Σκυλιά που κοιμούνται» του Juan Madrid | Ελληνικά Γράμματα

Τα «Σκυλιά που κοιμούνται», του Juan Madrid, είναι η φρέσκια πρόταση των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα. 

Το μυθιστόρημα είναι τοποθετήμενο χρονικά στη σκοτεινή και δύσκολη εποχή του ισπανικού εμφυλίου πολέμου φτάνοντας έως σήμερα, όπου ο συγγραφέας διατρέχει τα χρόνια με αναδρομικές αφηγήσεις και εγκιβωτισμένα επεισόδια, μην αφήνοντας τον αναγνώστη να πάρει ανάσα.

Παρακολουθώντας τον Ντίμας Πράδο, έναν πρώην επιθεωρητή της αστυνομίας και παλαιό φαλαγγίτη, ξετυλίγεται μπροστά μας η ιστορική στιγμή του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Πώς ο Πράδο αναριχάται στην εξουσία, ποια μέσα χρησιμοποιούν οι παρακρατικοί μηχανισμοί για να υπονομεύσουν το αντίπαλο στρατόπεδο και να καταφέρουν να παραμείνουν στην εξουσία, τι είδους βία χρησιμοποιούν, πόση μπορεί να είναι η σκληρότητα του καθεστώτος του Φράνκο;

Παράλληλα εκτυλίσσονται οι ιστορίες των Χουάν Ντελφόρο και Χουάν Ντελφόρο Φαρέλ, γιου και πατέρα από το στρατόπεδο των δημοκρατικών αγωνιστών. Οι τρεις ιστορίες ενώνονται σε μία, με επίκεντρο τη μητέρα του Χουάν Ντελφόρο και τη σύνδεσή της με τον Ντίμας Πράδο.

Μέσα στο έργο αισθάνεσαι ότι ένας backstage κινηματογραφικός φακός καταγράφει τα πάντα πίσω από πόρτες κλειστές και παρουσιάζεται αποκαλυπτικά σχεδόν στον αναγνώστη όλη η διαδρομή τόσο των αγωνιζόμενων ενάντια στο φασιστικό καθεστώς- οι μάχες και τα βασανιστήρια που υπέστησαν- όσο και το αντίπαλο δέος, που με νύχια και δόντια προσπαθεί να κρατηθεί με κάθε τρόπο στην εξουσία.

Όταν το 1938 ο Πράδο αναλαμβάνει για λόγους προσωπικής ανέλιξης την εξιχνίαση ενός αποτρόπαιου φόνου μιας νεαρής ιερόδουλης από υψηλά ιστάμενο πρόσωπο του εθνικιστικού στρατοπέδου, το 1945 ο πατέρας του Χουάν Ντελφόρο συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο ως αντικαθεστωτικός και δέχεται την απρόσμενη βοήθεια του Πράδο, για να συναντηθεί με την αγαπημένη του γυναίκα Κάρμεν Μουνιόθ και το 2011 ο ίδιος ο Χουάν Ντελφόρο λαμβάνει ειδοποίηση να παραλάβει την κληρονομιά του Πράδο -ενός αγνώστου για εκείνον, και μάλιστα ενός αγνώστου που εν αγνοία του τον έχει προστατεύσει στο παρελθόν- όλα φαίνονται ασύνδετα και άναρχα.

O Juan Madrid όμως, πλέκοντας αριστοτεχνικά την ιστορία, ανακατεύοντας ιστορίες ανθρώπων που μπορεί να μην γνωρίζονται, αλλά αλληλεπιδρούν και διαπλέκονται με έναν μυστήριο και σκοτεινό τρόπο, διαγράφοντας χαρακτήρες και συμπεριφορές έως και αρχετυπικές για τη φύση του ανθρώπου, παραδίδει ένα εξαιρετικό και σύγχρονο νουάρ μυθιστόρημα που αξίζει να μπει στα αναγνώσματά σας.

Η άγνωστη σχέση του Πράδο με τη μητέρα του Ντελφόρο τοποθετείται σχεδόν κρυπτικά, αρχικά για να ξεδιπλωθεί σταδιακά και να αποκαλύψει όλα όσα θέλει ο συγγραφέας να αφήσει ως παρακαταθήκη, τόσο για τη φύση του ανθρώπου όσο και για την φύση ενός καθεστώτος που ουσιαστικά επανασύστησε την ισπανική πραγματικότητα και έβαλε σε νέες βάσεις τη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Όταν το διαβάζεις και βγεις στο δρόμο για μία απλή καθημερινή σου ασχολία, κοιτάς ξαφνικά γύρω σου σαν πρωταγωνιστής σε φιλμ νουάρ, με το περίστροφο οπλισμένο στην τσέπη και το καπέλο σου φορεμένο στραβά και χαμηλά στο μέτωπο!

Τι περίεργο πράγμα που είναι η μνήμη! Το πρώτο που μου ήρθε στον νου είναι εκείνος ο ατέλειωτος Νοέμβρης του 1936, όταν η Μαδρίτη ήταν έτοιμη να πέσει, και είχα δει από κοντά εκείνα τα σκυλιά που καταβρόχθιζαν τα πτώματα των στρατιωτών και από τις δύο πλευρές, εκεί στη γη του κανένα. Έχω δει πολλές φορές εφιάλτες με εκείνα τα καταραμένα παλιόσκυλα...

 

 

 

 

 

 

Σκυλιά που κοιμούνται, Χουάν Μαδρίδ

Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα/Πεδίο

Αθήνα, 2018

 

 

 

 

 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.