Ραφαέλ Τσίρμπες, «Στην άκρη του Γκρεμού», Κέδρος

Ραφαέλ Τσίρμπες, «Στην άκρη του Γκρεμού», Κέδρος

Tο Στην άκρη του γκρεμού του Ραφαέλ Τσίρμπες, σε μετάφραση Βασιλικής Κνήτου  από τις εκδόσεις Κέδρος, τιμήθηκε με το Εθνικό βραβείο λογοτεχνίας Ισπανίας 2014 και το Βραβείο Κριτικών 2013 (Premio de la Crίtica 2013). Συνήθως τα βραβεία λογοτεχνίας δεν με παρακινούν να ξεκινήσω ένα βιβλίο. Το “Στην άκρη του γκρεμού” όμως είναι μια ξεχωριστή περίπτωση.

Το βιβλίο του Ραφαέλ Τσίρμπες μιλάει για μια κοινωνία, παρόμοια με τη δική μας, που “έχει περιέλθει σε αποσύνθεση”, όπως και ολόκληρη η χώρα που βιώνει σκληρή κρίση και έχει καταληφθεί από πανικό. Μιλάει για την ιστορία του Εστεμπάν που αναγκάζεται να κλείσει το ξυλουργείο του και να βρεθεί στη θέση θύματος και θύτη την ίδια στιγμή, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αναζητήσει τα αίτια που του έδωσαν τους δυο αυτούς ρόλους. Μιλάει για την ιστορία του Αχμέτ, που ανακαλύπτει δυο πτώματα στις όχθες του βάλτου της Όλμπα, αλλά τρομοκρατείται από τα σενάρια που δημιουργεί ο ίδιος και το βάζει στα πόδια. Μιλάει για ιστορίες μέσα από σκέψεις και γεγονότα.

Οι ιστορίες αυτές είναι καθημερινές αλλά καθόλου εύπεπτες, όπως και όλο το βιβλίο. Από τη μια βρίσκεται η εποχή της κρίσης και τα γεγονότα της που περιγράφονται με ρεαλιστικότητα που λυγίζει και τον πιο ρεαλιστή, από την άλλη βρίσκονται οι σκέψεις των ανθρώπων που σε τοποθετούν στη θέση παρατηρητή με “απαίτηση” ειλικρινούς ματιάς και ανάγνωσης χωρίς ανάσα.

Ένα εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο με σπουδαία μετάφραση και από τα πιο όμορφα εξώφυλλα που κυκλοφορούν, για γερούς αναγνώστες, γραμμένο από τους σημαντικότερους εν ζωή Ισπανούς συγγραφείς.

 

Κωνσταντίνος Κούκος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.