Προτείνουμε δύο ethnic επιλογές από τις εκδόσεις Βακχικόν!

Προτείνουμε δύο ethnic επιλογές από τις εκδόσεις Βακχικόν!

Οι εκδόσεις Βακχικόν μας μεταφέρουν στα σύνορα Αρμενίας-Τουρκίας με δύο κείμενα: το ένα χάνεται στα βάθη του χρόνου, το άλλο αντηχεί το σήμερα. Είτε επιλέξετε το προφορικό λαϊκό έργο Δαβίδ ο Σασούνιος, είτε τη συλλογή διηγημάτων της Σινέ Εργκιούν Τσικαντί, η αναγνωστική απόλαυση είναι εγγυημένη. Εμείς σας τα προτείνουμε και τα δύο. Ανεπιφύλακτα. 

 

 

 

 

«Δαβίδ ο Σασούνιος» Το αρμενικό λαϊκό έπος

Μετάφραση: Γιώργος Μολέσκης

Εκδόσεις: Βακχικόν

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για να καταλάβεις έναν Αρμένιο, τη ζωτικότητα του, την αγωνιστικότητα του, την υπόστασή του στον κόσμο, πρέπει να διαβάσεις το αρμενικό λαϊκό έπος του Δαβίδ του Σασούνιου, του πιο λαϊκού, του πιο τρελού, του πιο δημοφιλούς ήρωα της προφορικής παράδοσης της Αρμενίας.

Στο σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ανατολική Ευρώπη και τη Δυτική Ασία, ανάμεσα σε χριστιανούς  Αρμένιους και μουσουλμάνους Άραβες εκτυλίσσεται το έπος τεσσάρων γενεών. Τα αφηγηματικά πεζοτράγουδα  αφηγούνται τους διαχρονικούς μύθους και θρύλους του Σανασάρ, του Μγκερ του Πρεσβύτερου, του Δαβίδ και του Μγκερ του Νεότερου, και αντικατοπτρίζουν την επιθυμία για ειρήνη και αδελφοσύνη.

Στο λογοτεχνικό έργο Δαβίδ ο Σασούνιος η γεωπολιτική συναντά τη φαντασία. Ήρωες με υπερφυσικές δυνάμεις διασχίζουν μαγεμένες πόλεις, ξεπερνούν ανυπέρβλητα εμπόδια και, στο τέλος, παντρεύονται την αγαπημένη τους. Μεταφυσικά στοιχεία ενυπάρχουν σε μαγικούς κόσμους και μυθικά μοτίβα συμπνέουν με το λαϊκό αίσθημα.

Ένα κείμενο βαθιά ανθρώπινο που πραγματεύεται τη ματαιότητα του πολέμου, τη λαχτάρα για ελευθερία και τη δύσκολη συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τον λαό και από τους ραψωδούς.  

Την έκδοση συμπληρώνουν έξοχα τα υπέροχα σχέδια της Μάριαμ Σουχάνοβα-Φούκαρα.

 

 

 

 

 

 

 

«Τσικαντί» Sine Ergun

Μετάφραση: Αλεξάνδρα Παπαμανώλη

Εκδόσεις: Βακχικόν

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άνθρωποι που δεν μπορούν να αποφασίσουν με ποιον θέλουν να πάνε, καταπιεσμένα παιδιά που μεγάλωσαν σε σπίτια όπου το κλάμα ήταν απαγορευμένο, νέοι άνδρες των οποίων η ζωή είναι τόσο τακτοποιημένη που όλοι φαντάζουν θεατές σε αυτήν, υπάλληλοι που πετούν σχοινιά στον αέρα και μετά εξαφανίζονται είναι οι ήρωες των 23 διηγημάτων που συνθέτουν τη συλλογή Τσικαντί της Sine Ergun και εκτείνονται από μία έως έξι σελίδες.

Η νεαρή συγγραφέας από την Τουρκία ρίχνει ένα διεισδυτικό βλέμμα στις ανθρώπινες σχέσεις και εξετάζει το αδιέξοδο και μάταιο της φύσης τους. Αναρωτιέται αν υπάρχει κάποιος νόμος που λέει ότι τα ζευγάρια πρέπει να είναι για πάντα μαζί και αν βγαίνει σε καλό όταν δύο άνθρωποι έχουν τόσο υψηλές απαιτήσεις ο ένας από τον άλλο.

Οι ιστορίες της Sine Ergun συνδυάζουν την ποιητικότητα και την αφαιρετικότητα με στοιχεία παραλόγου. Οι πρωταγωνιστές, ήρωες νικημένοι από την περιέργειά τους, με μνήμη ικανή να σβήσει τα πάντα προκειμένου να έχουν άφεση  αμαρτιών, κινούνται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

Ένα ολιγοσέλιδο βιβλίο για τη μοναξιά και τη μοναχικότητα, για τον έρωτα και την αγάπη, για την ανθρώπινη κατάσταση των πραγμάτων.  

Το Τσικαντί απέσπασε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκης Ένωσης το 2016.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.