Περιπλάνηση στη «Λεωφόρο ΝΑΤΟ» του Νικήτα Σινιόσογλου

Περιπλάνηση στη «Λεωφόρο ΝΑΤΟ» του Νικήτα Σινιόσογλου

H λεωφόρος ΝΑΤΟ είναι ο δρόμος ταχείας κυκλοφορίας που εκτείνεται από το Αιγάλεω μέχρι την Ελευσίνα και την Μαγούλα. Μια περιοχή που στην αρχαιότητα θεωρούνταν παρυφή και είσοδος στην πόλη των Αθηνών, πλεόν, όπως σημειώνει ο Νικήτας Σινιόσογλου, με την διάχυση των πόλης προς τα περίχωρα, στην ουσία συνέχεται με αυτήν, τα όρια της πόλης γίνονται, πια, δυσδιάκριτα.

Ο συγγραφέας Ν. Σινιόσογλου με το έργο του «Λεωφόρος ΝΑΤΟ» επιχειρεί να παντρέψει το φιλοσοφικό δοκίμιο με τον μοντέρνο λόγο. Στις σελίδες του βιβλίου καταγράφονται εν είδει σημειώσεων οι εντυπώσεις του συγγραφέα – περιπλανώμενου κατά την περιδιάβαση του στην αχανή λεωφόρο. Κάθε στάση κατά την διαδρομή του είναι και ένα στιγμιότυπο, που δίνει το ερέθισμα για σκέψεις, αναμνήσεις, στοχασμούς. 

 

Η λεωφόρος ΝΑΤΟ είναι γεμάτη από σημάδια εγκατάλειψης, ερήμωσης: Μάντρες παλιών αυτοκινήτων, συνεργεία, φθαρμένα πεζοδρόμια, κατάλοιπα βιοτεχνιών και βιομηχανικών μονάδων, λυόμενα σπίτια, κάποια σκόρπια μαγαζιά, συνθέτουν το σκηνικό που δείχνει ότι εκεί, κάποτε, υπήρχε ζωή. Η περιπλάνηση σε αυτό τον μη-τόπο, μελαγχολικό και γοητευτικό, ταυτόχρονα, μας φέρνει στο νου εικόνες από τον «Νεκρό» του Τζιμ Τζάρμους ή το «Παρίσι, Τέξας» του Βιμ Βέντερς.

Eίναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι ο Σινιόσογλου μπορεί να αντιπαραθέτει αυτές τις εικόνες με σκέψεις για τον Ηράκλειτο, τον Μαρξ, την Αρχαιολογία και την Ιστορία των πόλεων, μεταξύ, άλλων, ώστε κάθε σελίδα του βιβλίου να αποτελεί μια μικρή έκπληξη. Σαν άξιος συνεχιστής του Walter Benjamin, πλέον, όχι εντός του άστεως, αλλά στα πέριξ αυτού, ο συγγραφέας αναδεικνύει την ίδια την εμπειρία της περιπλάνησης και της παρατήρησης, ακόμη και σε έναν (μη) τόπο όπου, φαινομενικά, τίποτα δεν συμβαίνει

Στη σελίδα 78 αναφέρει:

 “..στη μια γωνιά του έχουν ριζώσει πέντε έξι βούρλα. Και το αθλιότερο φυτό ζητεί να εμφωλεύσει κάτω από τσιμέντα ή όπου βρει και βάζει τα δυνατά του το να το πετύχει. Άλλωστε από την παρέγκλιση και τον αγώνα προκύπτει η διάρκεια. Πότε ήταν η τελευταία φορά που έβαλα τα δυνατά μου για οτιδήποτε;”

Oι σημειώσεις του πλάνητα (flaneur) συγγραφέα συνοδεύονται από 30 απρόμαυρες φωτογραφίες του ίδιου, οι οποίες τραβήχτηκαν μέσα σε ένα απόγευμα, κατά την περιπλάνησή του στη λεωφόρο ΝΑΤΟ, εκεί που κάποτε ήταν το Θριάσιο Πεδίο, μέχρι την κατάληξή της στην Ελευσίνα. Κείμενο και φωτογραφία δημιουργούν ένα ενιαίο αισθητικό αποτέλεσμα, με την προσεγμένη επιμέλεια των εκδόσεων “Κίχλη”.

Αγοράστε το βιβλίο εδώ.
 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.