Πασκάλ Κινιάρ, «Το μάθημα μουσικής», Εκδόσεις Μελάνι

Πασκάλ Κινιάρ, «Το μάθημα μουσικής»,  Εκδόσεις Μελάνι

Τρεις μικρές ιστορίες απαρτίζουν το βιβλίο. Στην πρώτη ο αναγνώστης γνωρίζει το Μαρέν Μαραί, το δεξιοτέχνη της μπασαβιόλας κατά το 17ο αιώνα. Μια ιστορία που κινείται ανάμεσα στο δοκίμιο και το διήγημα κι αφορά στο φαινόμενο της μεταφώνησης, της αλλαγής δηλαδή φωνής κατά την εφηβεία. Έτσι οι άντρες, που ως παιδιά τραγουδούσαν, αποφασίζουν να ακολουθήσουν ένα άλλο μονοπάτι για να βρουν την αγάπη τους, τη μουσική, εκείνο της σύνθεσης. Μια τραγωδία, όπως τη χαρακτηρίζει ο Κινιάρ. Κι αυτό είναι το θέμα της δεύτερης ιστορίας. Η ιστορία της λέξης «τραγωδία». Προερχόμενη από το ρήμα τραγίζειν, που σημαίνει βρωμάω σαν τράγος, η λέξη χρησιμοποιείται και για να περιγράψει το φαινόμενο της αλλαγής της φωνής. Ίσως γιατί η διαδικασία αυτή να αποτελεί μια επίπονη εμπειρία για ένα παιδί- η μετάβαση στην ωριμότητα δεν είναι κάτι απλό. Με πυρήνα τη μουσική κι η τρίτη ιστορία του βιβλίου, που μας αφηγείται τη ζωή ενός Κινέζου μουσικού, του Πο Για και το πώς ανακάλυψε την αληθινή μουσική.

Ο Κινιάρ αποφασίζει ν’ ασχοληθεί με ένα ιδιαίτερο θέμα, αυτό της μεταφώνησης στους άντρες. Ψάχνει και βρίσκει πληροφορίες, τις οποίες συνδυάζει με δικές του σκέψεις πάνω στη μουσική, την αρμονία της με τη φύση, την αξία της έναντι της γλώσσας. Υμνεί τη μουσική, θεωρώντας τη πρόγονο της γλώσσας- άλλωστε η γλώσσα εμπεριέχει μια μουσικότητα. Όμορφη αφήγηση, που δε σε αφήνει εύκολα να εγκαταλείψεις την ανάγνωση.

 

«Το μάθημα μουσικής»-Πασκάλ Κινιάρ

Εκδόσεις Μελάνι

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.