Παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Κουτσούδη-Ιόλα «Ο θείος μου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΟΛΑΣ – Ο άνθρωπος πίσω από τον Μύθο»

Παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Κουτσούδη-Ιόλα  «Ο θείος μου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΟΛΑΣ – Ο άνθρωπος πίσω από τον Μύθο»

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, στον χώρο Amalias 36, με παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από την επιχειρηματική, κοινωνική και καλλιτεχνική ζωή της χώρας

Το βιβλίο της με τίτλο «Ο θείος μου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΟΛΑΣ – Ο άνθρωπος πίσω από τον Μύθο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας παρουσίασε την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου η συγγραφέας και ανιψιά του Αλέξανδρου Ιόλα, κ. Ελένη Κουτσούδη-Ιόλα, στον χώρο εκδηλώσεων “Amalias 36”.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης, που παρακολούθησαν σημαντικές προσωπικότητες της επιχειρηματικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής της χώρας, ανέλαβε ο γνωστός δημοσιογράφος Άρης Καβατζίκης, που καλωσόρισε τους καλεσμένους και συζήτησε με την κ. Ελένη Κουτσούδη-Ιόλα και τον σύζυγό της, Γκυ Νατάν, για τους λόγους που την οδήγησαν να γράψει το βιβλίο, για τη διαδικασία της συγγραφής, για τη σχέση της με τον θείο της και για το έργο του, δίνοντας παράλληλα απαντήσεις σε ερωτήματα χρόνων. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο ιστορικός κριτικός και επιμελητής τέχνης αλλά και συντάκτης του The Art Newspaper Greece, κ. Δημήτρης Σπύρου, που έκανε μια εισήγηση για την ιστορία και τη σημασία του έργου του Αλέξανδρου Ιόλα, αλλά και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των εκδόσεων Μίνωας & Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου, κ. Γιάννης Κωνστανταρόπουλος.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τη συγγραφέα να εξηγεί τι αποκόμισε από τον θείο της, Αλέξανδρο Ιόλα, αλλά και τι θα ήθελε να μείνει ως παρακαταθήκη από εκείνον για τις επόμενες γενιές.

Η εκδήλωση είναι διαθέσιμη και στο YouTube (από το 06:36 και μετά):  https://www.youtube.com/watch?v=1GFSIafDkS8

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο βιβλίο «Ο θείος μου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΟΛΑΣ – Ο άνθρωπος πίσω από τον Μύθο», η Ελένη Κουτσούδη-Ιόλα, ανιψιά του Αλέξανδρου Ιόλα, διηγείται με εμπεριστατωμένο τρόπο την ιστορία της ζωής του, παρουσιάζοντας τον Άνθρωπο πίσω από τον Μύθο.

Ο Αλέξανδρος Ιόλας ήταν μια πολυσύνθετη προσωπικότητα που δεν χωρούσε σε κουτάκια. Διέθετε εξαιρετική ευστροφία που τον οδηγούσε πάντα με επιτυχία στο επόμενο στάδιο. Μέχρι το 1976, τήρησε πιστά την εντολή «Αύξου αεί», που του έδωσε ο πνευματικός του πατέρας, Άγγελος Σικελιανός. Στην τελευταία φάση της ζωής του όμως, η πυξίδα του έχασε τον αληθή Βορρά. Αποφάσισε να εγκαταλείψει την Καλυψώ, αρνούμενος το δώρο της αθανασίας που του προσέφερε και επέλεξε την επιστροφή στην Ιθάκη, που δεν του δώριζε παρά έναν «εσφαλμένο και απατηλό προορισμό». Έτσι, ο άσωτος υιός, ο επαναστάτης, επέστρεψε στην Ελλάδα, μία χώρα που έμελλε να γίνει για εκείνον ο τόπος της αυτοεκπληρούμενης προφητείας του.

Το βιβλίο περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό που ζωντανεύει κάθε φάση της ζωή του σπουδαίου αυτού ανθρώπου της Τέχνης, κάνοντας αναφορές στις μεγάλες προσωπικότητες που συναναστράφηκε, ενώ προχωρά σε μια ζωηρή και «εκ των έσω» σκιαγράφηση των καλλιτεχνικών και προσωπικών πτυχών του Αλέξανδρου Ιόλα, προσκαλώντας κάθε φιλότεχνο, κάθε σπουδαστή της Τέχνης, αλλά και κάθε αναγνώστη να μάθει περισσότερα για τη ζωντανή Ιστορία της Τέχνης παγκοσμίως. 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ελένη Κουτσούδη-Ιόλα, ανιψιά του Αλέξανδρου Ιόλα, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Κλινική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εξειδικεύτηκε στην Οικογενειακή Θεραπεία και ίδρυσε το Θεραπευτικό Εργαστήρι Οικογενειακών Σχέσεων, στο οποίο πρωτοστάτησε για 25 χρόνια. Την ενδιέφερε ιδιαίτερα το εκπαιδευτικό κομμάτι και διεξήγαγε Κλινικά Προγράμματα Συστημικής Προσέγγισης καθώς και Αξιολογήσεις Προσωπικότητας σε φοιτητές ψυχολογίας. Μέχρι σήμερα αφιερώνει τον χρόνο της στην εποπτεία ψυχοθεραπευτών.Από το 2018 ασχολείται και με τη συγγραφή. Το βιβλίο «Ο θείος μου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΟΛΑΣ – Ο άνθρωπος πίσω από τον Μύθο» είναι το πρώτο έργο της που δημοσιεύεται.

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.