O William Faulkner στις εκδόσεις Κίχλη!

O William Faulkner στις εκδόσεις Κίχλη!

Νομπελίστας συγγραφέας ο William Faulkner έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, ένα θεατρικό έργο, ποιήματα, δοκίμια και σενάρια κινηματογραφικών ταινιών. Η τεράστια επιτυχία των μυθιστορημάτων του λειτούργησε εις βάρος των υπολοίπων. Οι εκδόσεις Κίχλη μας δίνουν την ευκαιρία να ανακαλύψουμε δύο από τα πλέον σημαντικά διηγήματά του, σε εξαιρετική μετάφραση  του Γιάννη Παλαβού και συνοδευόμενα από πλήρες χρονολόγο και εικόνες, «Ο αχυρώνας φλέγεται» και «Κόκκινα φύλλα». Και στα δύο κείμενα ο αναγνώστης συναντά το γνώριμο σύμπαν του συγγραφέα: τη ζοφερή και ανελέητη ενδοχώρα του αμερικάνικου Νότου που του επιτρέπει να αναπλάθει έναν κόσμο γεμάτο  «βουή και μανία».

Ο  αχυρώνας φλέγεται

Ο William Faulkner ολοκλήρωσε  το διήγημα «Ο αχυρώνας φλέγεται» το φθινόπωρο του 1938 και το έστειλε στον Harold Ober περί τα μέσα Νοεμβρίου. Τον Ιούνιο του 1939 δημοσιεύτηκε στο Harper’s  Magazine και κατέλαβε την πρώτη θέση στα βραβεία O Henry Awards. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο συχνά ανθολογημένα κείμενα  του εν λόγω συγγραφέα και είναι το εναρκτήριο διήγημα του τόμου Collected Stories.

Ο αμερικανός συγγραφέας καταπιάνεται και πάλι με τους Σνόουπς επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στον βενιαμίν της οικογένειας των φτωχών εργατών του Νότου. Το πατρώνυμο του εμπερικλείει  τις υπαρξιακές  του ανησυχίες. Ο νεαρός ήρωας ταλανίζεται ανάμεσα στο προγονικό αίμα, στην έμφυτη και ακόρεστη τάση του πατέρα του να αφήνει στάχτες στο πέρασμά του και την προσωπική του ανάγκη για αλήθεια και δικαιοσύνη. Εξουθενωμένος από τη διαρκή φυγή, θα εγκαταλείψει την οικογένειά του και θα βρει καταφύγιο στη φύση. Σε αντίθεση με τον πατέρα του, εκείνος θα προτιμήσει το υγρό στοιχείο, το κελαρυστό, μελωδικό τραγούδι των πουλιών. Η αυγή μιας υπέροχης άνοιξης θα σημάνει την αρχή της ενηλικίωσής του.

Ο συγγραφέας του Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ!, του Καθώς ψυχορραγώ και πολλών άλλων αριστουργημάτων καταφέρνει να δημιουργήσει μέσα σε λίγες σελίδες έναν πυκνό λογοτεχνικό κόσμο και να συνταιριάξει το ανθρώπινο δράμα με τις ταξικές και φυλετικές ανισότητες στον αμερικάνικο Νότο κατά την περίοδο της Ανασυγκρότησης.

 

 

Κόκκινα φύλλα

Ο συμβολικός τίτλος του διηγήματος του William Faulkner «Κόκκινα φύλλα» δείχνει  εξαρχής την πρόθεση του συγγραφέα να καταπιαστεί με το θέμα της θνητότητας μέσα από μια αγωνιώδη ιστορία καταδίωξης.  Το αναπόδραστο του θανάτου εξετάζεται υπο το πρίσμα της δουλοκτησίας και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία του αμερικάνικου Νότου.

Στη φυλή των αυτοχθόνων της Γιοκναπατάουφα το έθιμο επιβάλλει ο αρχηγός να ταφεί μαζί με το άλογο, το σκυλί και τον μαύρο σκλάβο του. Όταν ο τελευταίος κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να αποδράσει και να βρει καταφύγιο στους βάλτους της περιοχής, η ισορροπία διαταράσσεται. Ο διεφθαρμένος γιος του αρχηγού θα επιδοθεί, συνοδεία κάποιων ινδιάνων, σε ένα αδυσώπητο ανθρωποκυνηγητό κατά τη διάρκεια του οποίου θα προβληματιστούν πάνω στον τρόπο με τον οποίο η δουλοκτησία και η αποικιοκρατία  τους οδήγησαν στο έγκλημα, στη βία και στην εξαφάνιση των καθαρόαιμων εκπροσώπων  της φυλής τους.

Τα «Κόκκινα φύλλα» δεν είναι μόνο το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου αλλά προπάντων μια σπουδή στα σύνορα αφήγησης και μύθου για την ασίγαστη επιθυμία για ζωή. Ένα κείμενο  που υπερβαίνει την αντικειμενική εξιστόρηση του γεγονότος και προβάλλει συμβολισμούς ως εκφραστικά μέσα για να αφυπνίσει στον αναγνώστη ιδέες και συναισθήματα.

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.