Νόρμπερτ Ελιάς, «Ναζισμός και Γερμανικός χαρακτήρας, ένα δοκίμιο πάνω στην κατάρρευση του πολιτισμού», ΠΕΚ

Νόρμπερτ Ελιάς, «Ναζισμός και Γερμανικός χαρακτήρας, ένα δοκίμιο πάνω στην κατάρρευση του πολιτισμού», ΠΕΚ

Το δοκίμιο του Νόρμπερτ Ελιάς αποτελεί μια λεπτομερή και αναλυτική καταγραφή- ανάλυση πάνω στο ζήτημα του ναζισμού. Πιάνει την ιστορία από την απαρχή της, από την γένεση του γερμανικού κράτους, εστιάζει στην παθογένεια του γερμανικού ήθους, στις παραδόσεις αυτού του έθνους, από την ακμή ως την παρακμή του και εξηγεί πως η κατάληξη του και το αποκρουστικό αποτέλεσμα που είχε αυτή για την ανθρωπότητα, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια προδιαγεγραμμένη πορεία προς τον όλεθρο.

 

Βήμα- βήμα, με αρχή τη δίκη του Άιχμαν, παρουσιάζεται πως άνθρωποι του 20ου αιώνα επεξεργαστηκαν και υλοποίησαν ένα τέτοιο σχέδιο, που παραπέμπει σε κοινωνίες και πρακτικές του μακρινού παρελθόντος. Πως έχει δομηθεί η γερμανική κοινωνία και κουλτούρα, ποια χαρακτηριστικά ήταν αυτά, που αν τα εξετάσεις προσεκτικά, οδηγούν αναπόδραστα σε αυτό το αποτέλεσμα. Από γεωγραφικής, κοινωνιοεξελικτικής και πολιτισμικής πλευράς ο Ελιάς δομεί τα επιχειρήματα και τις απόψεις του, με μεστό και κατανοητό λόγο, ώστε να οδηγήσει τον αναγνώστη σε μια βαθμηδόν αυξανόμενη αίσθηση, ότι όντως όλα κάπως οδηγούν κάπου και πως οφείλουμε, για να κατανοήσουμε τέτοιου είδους πράξεις, να φτάσουμε βαθιά στη ρίζα του προβλήματος και να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τα στοιχεία που μας παρέχει η έρευνα και η ιστορία, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Νόρμπερτ Ελιάς, «Ναζισμός και Γερμανικός χαρακτήρας, ένα δοκίμιο πάνω στην κατάρρευση του πολιτισμού».

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ), 2015

Μετάφραση: Γιάννης Πεδιώτης/ Γιάννης Θωμαδάκης

Επιμέλεια: Θάνος Σαμαρτζής

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.