Μικρές ιστορίες για φυτά που άλλαξαν τον κόσμο από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Μικρές ιστορίες για φυτά που άλλαξαν τον κόσμο από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

463 σελίδες γεμάτες από πληροφορίες που ομολογώ πως δεν περίμενα ποτέ να λάβω! «Περί φυτών αφηγήματα» ο τίτλος και από κάτω ένας μικρότερος: «Μικρές ιστορίες για φυτά που άλλαξαν τον κόσμο».

Ένα συναρπαστικό ταξίδι ξεκινάει από την πρώτη κιόλας σελίδα του βιβλίου. Κοιτάω προσεκτικά τα περιεχόμενα γιατί το βιβλίο είναι ογκώδες και βαρύ και θέλω να είμαι καλά προετοιμασμένη για αυτό που θα ακολουθήσει. «Η ιστορία της πατάτας: από τα υψίπεδα των Άνδεων στον ιρλανδικό λιμό» γράφει το πρώτο κεφάλαιο και το δεύτερο ακολουθεί με τον τίτλο: «Πώς το ζαχαροκάλαμο καθόρισε τη δημογραφία του πλανήτη». Διαβάζω τα κείμενα ακανόνιστα, με τυχαία σειρά, με μοναδικό κριτήριο την διάθεση της στιγμής.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που περιλαμβάνει 43 ιστορίες φυτών. Η πρώτη κατηγορία αφορά όλα όσα καλλιεργήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τον άνθρωπο, είτε ως τροφή είτε και ως φάρμακο, και συνεπώς, η χρήση αυτή άλλαξε καθοριστικά την ιστορία. Η δεύτερη κατηγορία αφορά φυτά ξεχωριστά, που η ιστορία τους από μόνη της είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ασυνήθιστη.

Οι ιστορίες περιγράφονται και αναλύονται με τέτοιο τρόπο από τον συγγραφέα ώστε και ο μη ειδικός στην θεματολογία αυτή, να μπορέσει να κατανοήσει πλήρως τα όσα διαβάζει. Η απουσία τεχνικής ορολογίας κάνει καθεμία ιστορία ξεχωριστά άκρως προσιτή και ψυχαγωγική. Ο συγγραφέας δεν παραλείπει να χρησιμοποιήσει την λατινική ονομασία κάθε φυτού, παρέχοντας ωστόσο και έναν επεξηγηματικό υπότιτλο. Το ''φυτόν το εξωγήινον'', το Planta Aliena, ολοκληρώνει το δεύτερο μέρος του βιβλίου με τον πιο ανέλπιστο τρόπο. Πώς θα ήταν τα φυτά σε ένα μακρινό κατοικήσιμο πλανήτη; Ο συγγραφέας προσπαθεί να σκιαγραφήσει αυτή την κατηγορία φυτών πρoσεγγίζοντας τον επιστημονικό κλάδο μεταξύ Αστρολογίας και Βιολογίας. 

Και αν περιμένεις να βρεις εικόνες για κάθε ένα από τα φυτά, το κάνεις άδικα! Η Μυρσίνη Μανέτα σκιτσάρει μία εικόνα για κάθε ένα διήγημα και απογειώνει το μαγικό αυτό ταξίδι μέσα από τη φαντασία μας. Και αν δεν σου αρκεί το σκίτσο, να είσαι σίγουρος πως το internet θα σου παρέχει όλο το φωτογραφικό υλικό που χρειάζεσαι. 

Το βιβλίο «Περί φυτών αφηγήματα» του Γιάννη Μανέτα είναι μια εξαιρετική έκδοση, από αυτές που πάντα μας συνηθίζουν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Κάθε μία ιστορία είναι συναρπαστική και αποτελεί την καλύτερη αφόρμιση για μια περαιτέρω ανάγνωση σε όσα βλέπεις γύρω σου. Είναι η καλύτερη αφορμή για να αντιληφθείς όλα όσα δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά αλλά σε περιμένουν εκεί, να σε πλουτίσουν με την ιστορία τους, αρκεί να βρεις το αναγκαίο μέγεθος περιέργειας μέσα σου. Μπορεί τελικά ένα ζαχαροκάλαμο να είναι τόσο σημαντικό για ολόκληρη την παγκόσμια ιστορία; 

Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλoφορεί επίσης το βιβλίο «Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών» (1η έκδοση 2010, 3η έκδοση αναθεωρημένη 2014) από τον ίδιο συγγραφέα, το οποίο έχει μεταφραστεί και στα αγγλικά.

 

Γιάννης Μανέτας, «Περί φυτών αφηγήματα. Μικρές ιστορίες για φυτά που άλλαξαν τον κόσμο», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2015.

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.