«Καλή Νίκη» | Μία αληθινή ιστορία από τον Χρήστο Δασκαλάκη

«Καλή Νίκη» | Μία αληθινή ιστορία από τον Χρήστο Δασκαλάκη

Θύμα ψυχολογικής, λεκτικής και σωματικής κακοποίησης, σε όλη τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων, μεγαλωμένος ανάμεσα σε δύο οικογένειες, σε δύο τόπους και δύο σπίτια, ο συγγραφέας Χρήστος Δασκαλάκης είναι ένας «επιζήσαντας»  του σχολικού εκφοβισμού. Μετά το διακριτικό «μοίρασμα» της προσωπικής του ιστορίας στο παραμύθι του «Γονεοτροφείου», ήρθε η στιγμή για ένα βιβλίο που απευθύνεται σε ενήλικες (και νέους) αφιερωμένο στη γνωριμία που άλλαξε –και έσωσε– τη ζωή του.

Παιδί του δημοτικού ήμουν ακόμα όταν τη γνώρισα στο μοναστήρι. Εκείνη ψηλή, πανέμορφη, σαν ένας άγγελος πάνω στη Γη, εγώ άσχημος, χοντρός, ατσούμπαλος, το ιδανικό θύμα στα πειράγματα του σχολείου. Για όλους αόρατος και απεχθής, για εκείνη ορατός και αγαπημένος.

Μαζί της στο περιβόλι, στην εκκλησία, στην αυλή, στο κοιμητήριο. Οι συμμαθητές μου τα καλοκαίρια έκαναν μπάνια, πήγαιναν διακοπές ή στην κατασκήνωση, κι εγώ πήγαινα με τους γονείς μου στο μοναστήρι. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς τηλεόραση, χωρίς τηλέφωνο, χωρίς φίλους. Μόνη μου συντροφιά, τα βιβλία που μου έδινε, ο σκύλος μας ο Ντικ και το μουλάρι μας ο Σταύρος. Μα πρώτα και πάνω απ’ όλους, η αδελφή Καλλινίκη, ο φύλακας άγγελός μου.

Η πιο όμορφη ανάμνηση που έχω από εκείνη είναι τα απογεύματα μετά το πότισμα, που μου έλεγε ιστορίες γεμάτες ελπίδα και όνειρο. Η πιο άσχημη, όταν επέλεξε να «φύγει» χωρίς εμένα, κι ας ήξερε ότι ήθελα από καιρό να «φύγω» πρώτος. Και τώρα μόνος, χωρίς εκείνη, θυμάμαι όσα ζήσαμε, θυμάμαι όσα είπαμε, θυμάμαι όσα έμαθα μαζί της…

Μια αληθινή ιστορία ανάμεσα σε μια μοναχή και σ’ ένα αγόρι, ανάμεσα στο ακατόρθωτο και στο πιθανό, ανάμεσα στα «όχι» των άλλων και στα «ναι» της καρδιάς μας. 

Η «Καλή Νίκη» είναι μια αληθινή ιστορία γεμάτη από τις μυστικές συμβουλές των μοναχών που περνούν τη ζωή τους με λίγα μα έχουν  τη δύναμη να προσφέρουν πολλά.

Ο συγγραφέας, μέσα από την πολύχρονη εμπειρία που άλλαξε τη ζωή του, μοιράζεται μαζί μας τη σπουδαιότητα της υπομονής, τη δύναμη της πίστης στον εαυτό μας, τη σημασία της υπέρβασης κάθε δυσκολίας και αντιξοότητας στην καθημερινότητά μας. Ένα βιβλίο για την ευτυχία και την απώλεια, τα όνειρα και την αγάπη, τους φόβους και την τόλμη, την προσπάθεια και τη νίκη. Μια ιστορία για την ολιγαρκή επάρκεια σ’ έναν κόσμο που τρέχει ζητώντας πάντα περισσότερα…

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγκυρα (Ηλικίες 11+).

 

Βιογραφικό συγγραφέα:

Ο Χρήστος Δασκαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και μεγάλωσε στο νησί της Ύδρας από τα πέντε έως τα δεκαοκτώ του χρόνια. Σπούδασε Συμβουλευτική και Ψυχολογία, Δημιουργική Γραφή, Θεωρία της Μουσικής και Ορθοφωνία, Σκηνοθεσία και Υποκριτική, και ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του με μαθήματα στη Σχολική Ψυχολογία.
Από μικρό παιδί του άρεσε να ονειρεύεται, να κυνηγά το φως και να τραγουδά δυνατά κόντρα στον άνεμο. Ονειρευόταν να γίνει μοναχός ή ιεραπόστολος, να ταξιδέψει στην Αφρική, να είναι δίπλα στα παιδιά, να γράφει και να τους διαβάζει ιστορίες. Μαζί, ονειρευόταν να μάθει να κάνει μακροβούτια στη θάλασσα. Μα δεν τα κατάφερε ποτέ. Η απώλεια ακοής από το δεξί του αυτί τον κράτησε μακριά από τον βυθό και τις πολύβουες παρέες, όμως τον έφερε πιο κοντά στη συγγραφή, στην ηρεμία και
στους μεγάλους περιπάτους στη φύση.

Μεγαλώνοντας, συμφιλιώθηκε με τη «σιγή», ταξίδεψε, γνώρισε ανθρώπους και έμεινε πιστός σε αυτό που η καρδιά του πάντα ήθελε να ακούει. Τις ιστορίες με όμορφο τέλος…

Σήμερα, ζει και εργάζεται στην Αθήνα, χωρίς να ξεχνά τη μεγάλη του αγάπη, την Ύδρα.
Αν και μεγάλος πια, συνεχίζει να παίζει σαν παιδί και δεν έχει σταματήσει ποτέ να ονειρεύεται …

Από τις εκδόσεις Άγκυρα κυκλοφορούν, επίσης, το μπεστ σέλερ «Η χιονονιφάδα που αγάπησε το καλοκαίρι» και «Το Γονεοτροφείο».

https://www.christosdaskalakis.com/

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.