Η ζωή του Vincent van Gogh σε κόμικ, Εκδόσεις Αιώρα

Η ζωή του Vincent van Gogh σε κόμικ, Εκδόσεις Αιώρα

Οι αναμνήσεις που ήρθαν στο μυαλό μου μόλις γύρισα την πρώτη σελίδα του κόμικ της Barbara Stok, ήταν αυτές στο μουσείο του Vincent van Gogh στην Ολλανδία. Βρέθηκα πριν μερικά χρόνια και ακόμη θυμάμαι τα ολοζώντανα ηλιοτρόπια, τις έναστρες νύχτες και ένα μαγεμένο πλήθος να στέκεται μπροστά από τα έργα του, έχοντας χάσει πλήρως την αίσθηση του χώρου και του χρόνου.

Ένας από τους διασημότερους ζωγράφους του εικοστού αιώνα, με ένα αδιανόητα μεγάλο πλήθος αναπαραγωγών των έργων του και οι οποίες ξεπερνούν σε αριθμό ακόμη και αυτές του Picasso, μπαίνει αυτή τη φορά στις σελίδες ενός κόμικ και, ομολογώ, πως είναι καλύτερο από ότι το περίμενα!

Τα καρέ της Barbara Stok αφηγούνται ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής του καλλιτέχνη, από την εγκατάστασή του στην Αρλ της Νότιας Γαλλίας μέχρι και την επιστροφή του στο Βορρά. Είναι εκείνα τα χρόνια που ο van Gogh υποφέρει από έντονα σχιζοφρενικά επεισόδια ενώ μοιράζεται την καθημερινότητά του με έναν ακόμη καλλιτέχνη, τον Gauguin. Τα σχέδια της Barbara Stok μεταφέρουν στον αναγνώστη με τον πιο ακριβή τρόπο τα δύο μεγαλύτερα χαρακτηριστικά αυτού του ανθρώπου, την τεράστια αγάπη του για τη ζωγραφική και την λατρεία που έτρεφε για τον αδερφό του (ο Vincent van Gogh αντάλλαξε 755 γράμματα με τον αδερφό του Theo κατά τη διάρκεια της ζωής του!).

Αναδεικνύεται η προσωπικότητα ενός καλλιτέχνη που ένιωθε ασφυκτικά απροσάρμοστος σε μία κοινωνία, που ανέπνεε μόνο για να συνεχίζει τα έργα του παρασυρμένος από τα παιχνιδίσματα της φύσης και όλα αυτά, μονάχα μέσα από τα ζωγραφικά σχόλια της Barbara Stok και την απουσία εκτενούς κειμένου και διαλόγων. Η τραγικότητα της αρρώστιας του καλλιτέχνη δίνεται με τρόπο ζωγραφικό, με πολύχρωμες σπείρες και βούλες που αντικατοπτρίζουν την σύγχυση του μυαλού αλλά και ''ανώμαλα'' καρέ που ενισχύουν το κλειστοφοβικό αίσθημα και την αίσθηση τρέλας που ένιωθε και ο ίδιος κατά τα επεισόδιά του.

Η Barbara Stok φαίνεται πως δεν σχεδιάζει απλά ένα κόμικ για τον van Gogh αλλά μπαίνει σχεδόν μέσα στα έργα του, μελετάει τις τεχνικές και τις εντάσεις των χρωμάτων του και δημουργεί ένα αποτέλεσμα που θυμίζει όλα αυτά τα στοιχεία για τα οποία είναι γνωστό το έργο του καλλιτέχνη. Ένα κόμικ εξαιρετικό, διασκεδαστικό, που σου μεταφέρει όλη την πνευματικότητα και τη ζωντάνια ενός από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στην ιστορία της τέχνης.

 

 To κόμικ «Vincent» σε κείμενα και εικονογράφηση της Barbara Stok, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αιώρα και μπορείς να το βρεις εδώ.

 

Τη μετάφραση κάνει η Μαργαρίτα Μπονάτσου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.