Η ιδιωτική ζωή των δέντρων, Alejandro Zambra, εκδ. Ίκαρος

Η ιδιωτική ζωή των δέντρων, Alejandro Zambra, εκδ. Ίκαρος

Κάθε Κυριακή, ο Χουλιάν αφιερώνει χρόνο στη συγγραφή ενός μυθιστορήματος. Και κάθε βράδυ, αυτοσχεδιάζει και αφηγείται στη θετή του κόρη, Ντανιέλα, λίγο πριν αυτή κοιμηθεί, πρωτότυπες ιστορίες με δέντρα. Όμως, το αποψινό βράδυ δεν είναι σαν τ’ άλλα: η Βερόνικα, γυναίκα του Χουλιάν και μητέρα της Ντανιέλας, καθυστερεί ανεξήγητα να γυρίσει σπίτι. Κι όσο η νύχτα προχωρά και η Βερόνικα δεν επιστρέφει, ο Χουλιάν αναπολεί τη ζωή τους και φαντάζεται τι σκέψεις μπορεί να κάνει για το μυθιστόρημά του η Ντανιέλα καθώς θα μεγαλώνει... χωρίς μητέρα. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Alejandro Zambra γράφει ένα από τα πιο ιδιαίτερα, μελαγχολικά, σπουδαία βιβλία που έχω διαβάσει τελευταία!

Πόσο εκκωφαντική μπορεί να γίνει η απουσία ενός ανθρώπου στη ζωή κάποιου άλλου; Ο Χουλιάν, πρωταγωνιστής της ιστορίας, περιμένει την Βερόνικα να επιστρέψει από το μάθημά της. Και όσο η αναμονή αυτή παρατείνεται, ο Χουλιάν ξετυλίγει δεκάδες σκέψεις, ελπίδες και φαντασιώσεις για το μέλλον τόσο το δικό του όσο και της μικρής Ντανιέλας. Σχεδόν σαν να βρίσκεται σε ένα εσωτερικό παραλήρημα, το παρελθόν έρχεται και αυτό στην πρώτη γραμμή και κεντάει με αυτά τα δύο ένα στιγμιαίο παρών, που διαρκεί ωστόσο μια ολόκληρη νύχτα. Μία νύχτα ασφυκτικά γεμάτη από συναισθήματα και σκέψεις, την οποία ο Χουλιάν γεμίζει επιτακτικά με στιγμές της ζωής που έζησε και αυτής που μάλλον θα ζήσει.

Ο Alejandro Zambra μεταφέρει με τρόπο μοναδικό αυτό το βράδυ της ζωής του πρωταγωνιστή, ένα βράδυ στο οποίο η σιωπή και η απουσία του άλλου προσώπου δημιουργεί μία τόσο συμπαγή ατμόσφαιρα, με τον αναγνώστη να νιώθει πως θα ακούσει από λεπτό σε λεπτό το πρώτο της ράγισμα. Είναι εξαιρετικός ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας αναδεικνύει σε ολόκληρο το μυθιστόρημα την ύπαρξη της Βερόνικας μέσα από την ίδια της την απουσία και με δεδομένη την εκφραστική «ηρεμία» του ίδιου. Πόσο δεξιοτεχνικά μπορεί να δημιουργήσει ιστορίες με ήρωες τους οποίους μπορεί ανά πάσα στιγμή να αφαιρέσει, χωρίς ο αναγνώστης να νιώσει την βίαιη αποκοπή τους από την ροή της;

Ένα υπέροχο βιβλίο!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ιδιωτική ζωή των δέντρων, Alejandro Zambra, εκδόσεις Ίκαρος.

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.