Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες, Ηλίας Λ. Παπαμόσχος, Εκδόσεις Κίχλη

Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες, Ηλίας Λ. Παπαμόσχος, Εκδόσεις Κίχλη

Ο Ηλίας Παπαμόσχος γράφει 23 ιστορίες, μικρές σε μέγεθος, γεμάτες συναισθήματα και εικόνες. 23 ιστορίες που διάβασα σε λίγο χρόνο και που λειτούργησαν κατά την ανάγνωση, ως φωτογραφικά στιγμιότυπα, ασπρόμαυρα και με έντονες σκιές. Κάθε μία ιστορία του βιβλίου με έκανε να νιώσω πως πρόκειται για μια φωτογραφική λήψη που μετατράπηκε σε λόγο. Και όλες οι ιστορίες μαζί διαβάζονται με την ίδια ποιητικότητα που θα χαρακτήριζε τα δάχτυλά σου ξεφυλλίζοντας ένα φωτογραφικό λεύκωμα ή που θα χαρακτήριζε μια αμιγώς ποιητική συλλογή. Καμία ιστορία δεν ολοκληρώνεται όπως θα φανταζόμουν, καμία ιστορία δεν στοχεύει στην αφήγηση κάποιου ολοκληρωμένου γεγονότος, παρά μόνο περιγράφονται στιγμιαίες εμπειρίες, συνομιλίες, συναισθήματα όπου άλλοτε πρωταγωνιστούν άνθρωποι και άλλοτε τον κεντρικό ρόλο παίρνουν στα χέρια τους τα ζώα ακόμη και μέσω της απουσίας τους.

Οι σύντομες και περιεκτικές ιστορίες του Ηλία Λ. Παπαμόσχου δεν ντύνονται με περιγραφικές εξάρσεις ούτε με βαθυστόχαστα νοήματα. Οι ιστορίες τελειώνουν εκεί που άλλοι συγγραφείς θα περίμενες να ξεκινήσουν, μα νομίζω πως εκεί ακριβώς εντοπίζεται το μεγάλο ταλέντο του συγγραφέα. Και εκεί δίνεται και το νόημα κάθε μιας ιστορίας. Πως δεν χρειάζεται καμία περαιτέρω εξέλιξη για να ειπωθούν όσα ο ίδιος ο συγγραφέας θέλει.Έχουν ήδη γίνει κομμάτι της ιστορίας και εσύ, ειδικά εάν δεν είσαι εξοικειωμένος με τον τρόπο γραφής του Ηλία Παπαμόσχου, νιώθεις την ανάγκη να ανακαλύψεις με μια δεύτερη ανάγνωση.

Στο εξώφυλλο, ένα σχέδιο του Ηλία Παπαμόσχου, που με κάποιον ακατανόητο τρόπο σε εισάγει κατευθείαν στην αισθητική του ίδιου του συγγραφέα και των ιστοριών του.

 

Το βιβλίο «Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κιχλή και μπορείς να το βρεις εδώ.

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.