Ευγενία Φακίνου, Στο αυτί της αλεπούς, εκδ. Καστανιώτη

Ευγενία Φακίνου, Στο αυτί της αλεπούς, εκδ. Καστανιώτη

Η Αννέζω και η Άννα. Γιαγιά κι εγγονή. Ξεκινώντας την αφήγηση από την αυγή του προηγούμενου αιώνα, η Ευγενία Φακίνου ξεδιπλώνει το κουβάρι της ζωής των ηρωίδων της και μαζί με αυτό, το ιστορικό κουβάρι του τόπου μας.

 

Η Αννέζω, ένα δουλάκι σ' ένα αρχοντικό της Ύδρας, μένει έγκυος στα δεκαέξι κι αναγκάζεται ν’ αναζητήσει την τύχη της στον Πειραιά. Στις φτωχογειτονιές της Δραπετσώνας τη βρίσκει ο πόλεμος του '40 με το γιο της, το Σταυρή, ενεργά εμπλεκόμενο στην αντίσταση. Θα ξανασυναντηθεί μαζί του μετά το τέλος του πολέμου για να μάθει πως έχει μια εγγονή.

Δύο γυναίκες που μεγάλωσαν μόνες τους. Η Αννέζω που τον έρωτα τον γνώρισε φευγαλέα στα δεκαέξι και το υπόλοιπο της ζωής της το πέρασε μόνο με πρέπει, κι η Άννα, που έζησε μόνη της μέχρι που ξαφνικά έπρεπε να μάθει τι θα πει «μοιράζομαι».

Παράλληλα, όμως, με τις ζωές των ηρωίδων, ο αναγνώστης εγκλιματίζεται και στο εκάστοτε κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο. Έτσι, μαθαίνει για την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τα πέτρινα μετεμφυλιακά χρόνια και το στιγματισμό, και τις διώξεις των κομμουνιστών, τη φτώχεια της Ελλάδας την περίοδο 1920-1960, αλλά και για την επταετή δικτατορία, τη μεταχουντική Ελλάδα έως και τα πρόσφατα γεγονότα του 2010.

Ένα συγκινητικό βιβλίο για τους αφανείς ήρωες, εκείνους που καμιά ιστορική πηγή δεν αναφέρει, που διαβάζεται απνευστί.

«Στο αυτί της αλεπούς» - Ευγενία Φακίνου

Εκδόσεις: Καστανιώτη

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.