Ένα πεντιγκρί, Patrick Modiano | Εκδόσεις Πόλις

Ένα πεντιγκρί, Patrick Modiano | Εκδόσεις Πόλις

Ένας πατέρας, Εβραίος στην καταγωγή, αμφιβόλου ηθικής και μία μητέρα, αρτίστρια, φευγάτη γενικώς. Η συνάντηση των δύο αυτών ανθρώπων θα οδηγήσει στην απόκτηση δύο παιδιών, μα δε θα διαρκέσει πολύ. Ο Πατρίκ κι ο αδερφός του, ο Ρουντί, θα μεγαλώσουν σε φίλους και γνωστούς παρά με τους γονείς τους. Μέχρι να μπουν εσώκλειστοι σε οικοτροφείο. Τα χρόνια περνούν κι ο μικρός Πατρίκ αποφασίζει να γίνει συγγραφέας. Ο πατέρας του, όμως, έχει άλλα σχέδια για εκείνον. Θέλει ο γιος του να σπουδάσει – ίσως επειδή ο ίδιος δεν τα κατάφερε (;). Η μητέρα σε όλο αυτό το παιχνίδι είναι αμέτοχη – υπάρχει στη ζωή του γιου της ως δορυφόρος.

Ο Μοντιανό περιγράφει όλα τα γεγονότα της δεκαετίας 1950-1960 με τρομερή ακρίβεια. Τα παραθέτει λεπτομερώς, μη τυχόν ξεφύγει τίποτα, με μια εμμονή θα έλεγε κανείς. Καμία συναισθηματική από πλευράς του εμπλοκή σε όλη την τόσο προσωπική αφήγηση. Λες και δε συνέβησαν σε εκείνον όλα αυτά.

 

Μέσα από αυτό το βιβλίο, προσπαθεί να αρχειοθετήσει τις μνήμες του για να έχει το δικό του πεντιγκρί. Θυμάται γεγονότα και πρόσωπα για ν’ ανασυνθέσει την παιδική του ηλικία. Κι όλα αυτά μέσω της ελλειπτικής του γραφής – άλλωστε το ενδιαφέρον βρίσκεται στα μη λεχθέντα, στα υπονοούμενα.

 

 

"Ένα πεντιγκρί"-Patirck Modiano

Μετάφραση: Ελένη Τζιάφα

Εκδόσεις Πόλις, Ιούνιος 2018

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.