Δύο βιβλιοπροτάσεις για το Πάσχα / "Τα θαύματα" & "Οι θριαμβεύτριες" από τις εκδόσεις Πατάκη

Δύο βιβλιοπροτάσεις για το Πάσχα / "Τα θαύματα" & "Οι θριαμβεύτριες" από τις εκδόσεις Πατάκη

  Η αντίστροφη μέτρηση για τις διακοπές του Πάσχα ξεκίνησε! Είτε μείνετε στην πόλη είτε φύγετε ταξίδι οι μέρες προσφέρονται για ανάγνωση. Εμείς ξεχωρίσαμε δύο μυθιστορήματα νέων συγγραφέων που θέτουν στον πυρήνα της αφήγησής τους  ιστορίες γυναικών που βιώνουν περιορισμούς και αδιέξοδα στην κοινωνία του τότε και του τώρα.

Έλενα Μεδέλ, Τα θαύματα, μτφρ Χριστίνα Θεοδωροπούλου

   Ποιήτρια και εκδότρια, η Elena Medel γράφει ένα διαγενεακό φεμινιστικό saga που εκτυλίσσεται τα τελευταία πενήντα χρόνια στην Ισπανία, στη Μαδρίτη και την Κόρδοβα.
  Στη μετά Φράνκο εποχή, η Μαρία εγκαταλείπει τη νεογέννητη κόρη της και φεύγει από τη γενέθλια πόλη της για να εργαστεί στη Μαδρίτη. Στην αρχή της νέας χιλιετίας, η Αλίθια υφίσταται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Εγκαταλείπει τη μητέρα της και προσπαθεί να επιβιώσει στην πρωτεύουσα δουλεύοντας ως πωλήτρια. Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις δύο γυναίκες είναι η Κάρμεν. Μεγαλωμένη από συγγενείς, αναδεικνύει την ταυτότητα και την καταγωγή των κοινωνικών αγώνων.
 Οι τρεις γυναίκες δεν θα γνωριστούν ποτέ, αν και με κάποιον τρόπο, θα διασταυρωθούν. Η Μαρία, Η Αλίθια και η Κάρμεν είναι εγκλωβισμένες σε μια συναισθηματική και επαγγελματική επισφάλεια που χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα πλέον σημαντικά ζητήματα της ζωής τους, όπως τη γυναικεία ένδεια, τον φεμινισμό, τη μητρότητα και τις οικογενειακές σχέσεις. 
   Ο στίχος του Philip Larkin Cleary money has something to do with life εμπεριέχει επακριβώς τη θέση του μυθιστορήματος. Στο σύμπαν της Medel το θέμα δεν είναι ούτε η οικογένεια ούτε η αγάπη: είναι το χρήμα. Η λογοτεχνία της διατηρεί στενούς δεσμούς με εκείνη της Annie Ernaux και του Edouard Louis. Οι οικονομικές ανισότητες και ο κοινωνικός αυτοματισμός ορίζουν την προσωπική μοίρα. Οι ηρωίδες της ενστερνίζονται την άποψη ότι πάντα υπάρχει καποιός που έχει ανάγκη τα χρήματα περισσότερο από εσένα.
   Τα θαύματα είναι η ιστορία τριών γυναικών που δεν εκπλήρωσαν τα όνειρά τους. Η συγγραφέας σκιαγραφεί το πορτρέτο εκείνων που δεν σταματούν να παλεύουν για να φέρουν τη ζωή εις πέρας, που σηκώνονται κάθε πρωί για να ανταποκριθούν στη δύσκολη καθημερινότητα και που, αν και απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του συστήματος, περνούν απαρατήρητες.
  Η Elena Medel έχει τιμηθεί στη χώρα της με το βραβείο Premio Loewe για Νέους Δημιουργούς και με το Premio Fundacion Princesa de Girona 2016 στην κατηγορία τέχνης και γραμμάτων. Τα θαύματα είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και έχει μεταφραστεί σε 13 γλώσσες.

Λετίσια Κολομπανί, Οι θριαμβεύτριες, Μτφρ Γιάννης Στρίγκος 

 Στη δεύτερη συγγραφική της προσπάθεια η Laeticia Colombani επανεφεύρει την προσφιλή της αφηγηματική, σχεδόν κινηματογραφική, τεχνική και ενώνει δύο γυναίκες διαφορετικής εποχής, κοινωνικής τάξης και μορφωτικού επιπέδου. Από το Παρίσι της δεκαετίας του '20 μέχρι τις μέρες μας, η Μπλανς Περόν, επικεφαλής του Στρατού της Σωτηρίας, και η σαραντάχρονη Σολέν, επιτυχημένη δικηγόρος, αποφασίζουν να αφοσιωθούν στους αναξιοπαθούντες και ανακαλύπτουν την ενσυναίσθηση, τη γενναιοδωρία και την υπομονή που κρύβουν μέσα τους.
  Σε έναν κόσμο όπου η φτώχεια φοβίζει, απωθεί, τρομοκρατεί και οι γυναίκες δεν εργάζονται ή είναι υπηρέτριες, μοδίστρες, θεατρίνες, ιερόδουλες, η Μπλανς θα δει τον εαυτό της σε καθεμιά από αυτές και θα τις προστατεύσει. Για περίπου σαράντα χρόνια, το ταλέντο της θα την οδηγήσει στα πιο μεγαλόπνοα σχέδια, στις πιο ευγενείς αποστολές. Θα δώσει μια δύσκολη, προσωπική μάχη για να υπάρξει και να λειτουργήσει μία εστία που θα φιλοξενήσει τις δικές της slum sisters. Χάρη στο τεράστιο ανθρωπιστικό της έργο, το Μέγαρο των γυναίκων, θα βοηθήσει τις γυναίκες να πολεμήσουν τις αντιξοότητες που τις κρατάνε πίσω και να βγουν θριαμβεύτριες. Θα απλώσει το χέρι της σε εκείνες και δεν θα τις εγκαταλείψει ποτέ.
  Με αφορμή ένα τραγικό γεγονός, η Σολέν παθαίνει burn out και αποσύρεται από την μέχρι τότε ζωή της. Προσπαθώντας να ξεπεράσει την κατάθλιψη, προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της ως δημόσιος γραφέας, εξυπηρετώντας όσες δεν μπορούν να συντάξουν μόνες τους μια επιστολή. Ερχόμενη σε επαφή με γυμαίκες που η ζωή κακομεταχειρίστηκε, που έχασαν την αξιοπρέπεια τους σε ένα παγκάκι, κατανοεί τη βαθύτερη έννοια της αποστολής της και γίνεται ο μεσολαβητής που μεταφέρει κάτι δίχως να κρίνει. Δανείζει τις λέξεις της σε εκείνες που τις έχουν ανάγκη και η εθελοντική εργασία λειτουργεί θεραπευτικά.
  Το Μέγαρο των γυναικών, αυτός ο πύργος της Βαβέλ, όπου βρίσκονται ανάκατα όλες οι θρησκείες, όλες οι παραδόσεις, όλες οι γλώσσες θα γίνει ο τόπος στον οποίο οι δύο γυναίκες θα γίνουν αντηχείο στην οδύνη άλλων γυναικών. Θα πάνε κόντρα σε μια κοινωνία εκατομμυρίων ανθρώπων που οργώνουν βιαστικά την πόλη δίχως να γυρίσουν το κεφάλι να κοιτάξουν τους γύρω τους.
   Με τις Θριαμβεύτριες, η Laeticia Colombani κάνει τον αναγνώστη να προβληματιστεί πάνω στη συνάφεια των κοινωνικών φαινομένων και το ενδεχόμενο υπέρβασής τους. Οι εξομολογήσεις των γυναικών γίνονται το έναυσμα για να καταλάβουμε τη σημασία της θέλησης και τη δύναμη της αλληλεγγύης. Ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους της εστίας, οι περιθωριοποιημένες γυναίκες θα αναμετρηθούν με δύσκολους και άνισους αγώνες και θα ιδιοποιηθούν τις σκληρές ζωές τους.
  Οι θριαμβεύτριες κυκλοφόρησε το 2019, ενώ ετοιμάζεται η τηλεοπτική του μεταφορά.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.