Δύο μυθιστορήματα για τον Νοέμβριο από τις εκδόσεις Πατάκη

Δύο μυθιστορήματα για τον Νοέμβριο από τις εκδόσεις Πατάκη

Δύο χρόνια μετά, εμείς εδώ στο debop, ενώνουμε και πάλι τους δύο εξαιρετικά επιτυχημένους συγγραφείς. Η ιρλανδή Σάλλυ Ρούνεϋ και ο ελβετός Ζοέλ Ντικέρ επιστρέφουν με νέα μυθιστορήματα και καθηλώνουν το αναγνωστικό κοινό.

Σάλλυ Ρούνεϋ «Όμορφε κόσμε, πού είσαι;»
Μτφρ Στέλλα Κάσδαγλη

 

Ένας στίχος του Friedrich Schiller είναι ο τίτλος του τρίτου μυθιστορήματος της Sally Rooney που αφηγείται τις αναζητήσεις τεσσάρων τριαντάρηδων και μας εισάγει στον κόσμο της γενιάς Z.

Η Άλις, νεαρή συγγραφέας, μετά από μία δύσκολη περίοδο κατάθλιψης, αποφασίζει να εγκατασταθεί στην εξοχή. Η συνάντησή της με το Φίλιξ, εργάτη σε αποθήκη στην ιρλανδική επαρχία, θα ανατρέψει τα δεδομένα της ζωής της. Η Αϊλίν, δημοσιογράφος σε λογοτεχνικό περιοδικό στο Δουβλίνο, μετά από έναν επώδυνο χωρισμό, ξανασυναντά τον εφηβικό της έρωτα. Ο Σάιμον, ανταποκρίνεται στο κάλεσμά της και αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην επιθυμία του για την Αϊλιν και την πίστη του στον Θεό.

Η δημοφιλής ιρλανδή συγγραφέας θίγει, αναλύει, εμβαθύνει στους προβληματισμούς των ηρώων της, των νέων που γεννήθηκαν μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Η κρίση του καπιταλισμού και η κλιματική αλλαγή, η εργασιακή επισφάλεια και το μορφωμένο «πρεκαριάτο», οι προσδοκίες και οι ψευδαισθήσεις που κρύβουν οι ερωτικές και οικογενειακές σχέσεις και, τέλος, η αναπόφευκτη ενηλικίωση αποτυπώνονται σε όλες τους τις εκφάνσεις από την γλυκόπικρη πένα της Rooney.

Στο μεταίχμιο του Δουβλίνου και της ιρλανδικής εξοχής, του επιστολικού αφηγήματος και του μυθιστορήματος, της ανδρικής και της γυναικείας φύσης, η συγγραφέας του Συζητήσεις με φίλους και Κανονικοί άνθρωποι επιτυγχάνει την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στη συναρπαστική αφήγηση, τη βαθυστόχαστη προσέγγιση και τη ρεαλιστική περιγραφή.

Ζοέλ Ντικέρ «Το αίνιγμα του δωματίου 622»
Μτφρ Γιάννης Στρίγκος.

 

Ο Joel Dicker επιστρέφει με νέο μυθιστόρημα, ακολουθώντας πάντα την επιτυχημένη συνταγή που συνδυάζει το πολυφωνικό με το αστυνομικό μυθιστόρημα και σημειώνει το ρεκόρ πωλήσεων των 493 919 αντιτύπων μόνο στη Γαλλία. Ο πιο αμερικανός γαλλόφωνος μυθιστοριογράφος αφήνει την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, από το Νιού Χαμσαϊρ μέχρι τη Βαλτιμόρη και τοποθετεί τη δράση του τελευταίου του έργου στην καρδιά της Γενεύης και τις ελβετικές Άλπεις.

Ένας φόνος διαπράττεται σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Βερμπιέ. Η αστυνομική έρευνα δεν καταλήγει πουθενά. Χρόνια αργότερα, ένας διάσημος συγγραφέας, alter ego του Joel Dicker καταφθάνει στο δωμάτιο 623 για να περάσει τις διακοπές του. Η ένοικος του 621Β θα τον πείσει να εξιχνιάσουν το μυστήριο. Τι ακριβώς συνέβη στο δωμάτιο 622 το βράδυ της διαδοχής στην προεδρία μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Ελβετίας; Ένα ερωτικό τρίγωνο θα αποκαλυφθεί, μια συμφωνία με  τον «διάβολο» θα έρθει στο φως, ένας απρόσμενος θάνατος θα λάβει χώρα και η συγκλονιστική ενορχήστρωση από ένα ραδιούργο ήρωα θα αναπροσδιορίσει τις ζωές όλων.

Με την τεχνική του whodunit,τη θεατρικότητα του boulevard και την αφήγηση του roman-feuilleton, ο συγγραφέας ανατέμνει τις ζωές διάφορων ηρώων που καθρεφτίζονται ή διασταυρώνονται στις φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες. Οι ενσωματωμένες αφηγήσεις φωτίζουν την κύρια και οδηγούν στην επίλυση του αινίγματος.

Στο μυθιστορηματικό σύμπαν του Dicker οι λογοτεχνικοί χαρακτήρες προωθούν τη μυθοπλασία και μετατρέπονται σε συγγραφείς του έργου. Παρόν και παρελθόν συμπλέκονται και οδηγούν σε έναν καλειδοσκοπικό κόσμο, όπου όλα τα στοιχεία συνθέτουν μία ενιαία ιστορία. Αποκορύφωμα αυτής της τεχνικής αποτελεί η αναφορά στον εκδότη του συγγραφέα, στον Bernard de Fallois , που έφυγε από τη ζωή το 2018.

Αν θέλετε ένα συναρπαστικό, καλοδουλεμένο και χορταστικό βιβλίο, επιλέξτε Το αίνιγμα του δωματίου 622 του Joel Dicker. Δεν θα σας απογοητεύσει!

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.