Δημήτρης Στεφανάκης, «Ο χορός των ψευδαισθήσεων», Εκδόσεις Ψυχογιός

Δημήτρης Στεφανάκης, «Ο χορός των ψευδαισθήσεων», Εκδόσεις Ψυχογιός

«Όμως τα χρόνια περνούν, κι αυτά που περιμένουμε δεν έρχονται, και καταλήγουμε προδομένοι, όχι από τους ανθρώπους, όχι. Από τις προσδοκίες μας περισσότερο που δεν επαληθεύονται.»

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει ένα μυθιστόρημα με πρωταγωνιστές που παρασύρονται από την πρώτη κιόλας στιγμή στη δίνη της νεότητάς τους, ήρωες που ζούνε μια καθημερινότητα γεμάτη ψευδαισθήσεις και όνειρα, φιλοδοξίες και μυστικά. Μια καθημερινότητα γρήγορη και, ενίοτε, ανεξέλεγκτη ακριβώς όπως αρμόζει σε ανθρώπους που διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους και ζούνε στους ρυθμούς μιας έντονα κοινωνικής ζωής. 

Πρόκειται για μια ιστορία που εκτυλίσσεται στους κόλπους της Αθήνας, μιας πόλης που φαίνεται πως συνεχίζει να γοητεύει τους συγγραφείς ή όσους, τουλάχιστον, έχουν ακόμη το κουράγιο να δουν αυτή την πόλη όπως της αξίζει, να την ερμηνεύσουν, να την γευτούν και να την αφηγηθούν όπως ακριβώς θέλουν. Μια ιστορία που αναμφίβολα σε παρασύρει σε ρυθμούς τάνγκο και πάσο ντόμπλε.

Μια παρέα φίλων ζει δυνατές εμπειρίες και σχέσεις, μέσα από τις οποίες προκύπτει και ένα δυνατό πάθος. Με όχημα την ερωτική αυτή σχέση, την οποία παρακολουθούμε παράλληλα με την καθημερινότητα των ηρώων, ο Δημήτρης Στεφανάκης αφηγείται τις περιπέτειες μιας χώρας μπλεγμένης στα σκάνδαλα και τα μυστικά, τα μεγάλα ψέμματα και τις ανακρίβειες πάνω σε μια χρονική στιγμή που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω της, λίγο μετά το 2004. Όλα όμως φαίνεται πως κάποια στιγμή βρίσκουν τη διέξοδο και έρχονται στην επιφάνεια. Και στην περίπτωση του εν λόγω μυθιστορήματος, η αφορμή είναι η αυτοκτονία ενός εκ των ηρώων, γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο όσα με κόπο προσπαθούσαν να συγκαλυφθούν τα προηγούμενα χρόνια.

Αγαπημένα μου στοιχεία της ιστορίας είναι οι αναφορές σε μία πολύ σημαντική περιοχή της Αθήνας για την δική μου ζωή, τα Εξάρχεια. Αφηγήσεις που ακολουθούν τα στενά της ''παρεξηγημένης'' αυτής συνοικίας, μπαίνουν στα μοναχικά καφέ της περιοχής, ξεσηκώνουν τη σκόνη από τα ξύλινα ράφια των βιβλιοπωλείων και σου θυμίζουν μία Αθήνα που είχες την τύχη να γνωρίσεις ή αυτήν που θα ήθελες να ζήσεις.

Το βιβλίο «Ο χορός των ψευδαισθήσεων» είναι ένα βιβλίο γεμάτο πάθη και εντάσεις, εσωτερικές αλήθειες που σε κάνουν να ταυτίζεσαι με τους ήρωες και να μεγαλώνεις και εσύ ταυτόχρονα με αυτούς. Ένα βιβλίο με ''ήρεμη'' πλοκή παρόλη την έντασή της, χωρίς άνοστες και περίσσιες περιγραφές, μια ιστορία τόσο πραγματική που την ζεις γυρνώντας κάθε σελίδα.

 

Το βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη «Ο χορός των ψευδαισθήσεων», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και μπορείς να το βρεις εδώ.

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.