Διαβάσαμε: «Χόλι» του Στήβεν Κιγνκ| Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Διαβάσαμε: «Χόλι» του Στήβεν Κιγνκ| Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ο βασιλιάς του τρόμου είχε αφήσει ανοικτούς λογαριασμούς με τη Holly Gibney από την εποχή του Mr Mercedes.H Holly επιστρέφει στις σελίδες του Stephen King για να λύσει έναν μυστηριώδη γρίφο, να ξεδιαλύνει το κουβάρι της αγνοούμενης Bonnie, που παρά τον αρχικό της δισταγαμό, δεν αργεί να πειστεί από την Penny, τη μητέρα της Bonnie, που αναζητά το παιδί της με καημό και απελπισία. Ίσως ο πρόσφατος θάνατος της δικής της μητέρας από τον covid – 19 να παίζει ρόλο στην απόφαση να ξεψαχνίσει κάθε στοιχείο αυτής της υπόθεσης είτε από τη μεριά της μητρικής / παιδικής σύνδεσης είτε από την πλευρά της εναπόθεσης του ελεύθερου της χρόνου σε κάτι που θα την κρατά δραστήρια και θα την κάνει να «ξεχνάει» τη μεγάλη της απώλεια.

Ωστόσο, η εξαφάνιση της Bonnie μοιάζει να είναι ο κρίκος μιας αλυσίδας που δεν αρχίζει και τελειώνει εδώ. Τα δεκάδες ερωτηματικά αλλά και τα ένστικτα της Holly την οδηγούν σταδιακά σε έναν δρόμο γεμάτο φρίκη, βαναυσότητα, που σχεδιάζεται όσο ο πλανήτης περνάει τα δικά του προβλήματα, με την πανδημία να καλπάζει και την κοινωνική ισορροπία να βαδίζει σε ένα τεντωμένο σκοινί που είναι έτοιμο να σπάσει. Πάντως ένα γειτονικό ζευγάρι καθηγητών που μένουν κοντά στο σπίτι της Penny και της Bonnie, δε φαίνεται να περνά αδιάφορο από το βλέμμα της Holly, ακόμα και αν η γενική τους εικόνα είναι αυτή δύο καλλιεργημένων ακαδημαϊκών που αγαπούν το διάβασμα!

Η Holly είναι ένας άνθρωπος με τα δικά του τραύματα και άγχη. Η ευαισθησία και η ανάγκη της για αλήθεια δεν μπορούν να την αφήσουν στο περιθώριο, γι’ αυτό και επιλέγει να ακολουθήσει αυτό το άγριο και παράξενο ταξίδι που της επιφυλάσσει η μοίρα μέσω αυτής της τρομακτικής περιπέτειας. Η έρευνα για την Bonnie μετατρέπεται για τη Holly σε ζητούμενο ζωτικής σημασίας. Ίσως πριν από αυτό το βιβλίο η ιδιοσυγκρασία της Holly να μην ήταν τόσο φανερή ή κατανοήσιμη από τον αναγνώστη.

Είναι σαφές και καθολικά αντιληπτό πως την πιο καρποφόρα και σημαντική αντιπολίτευση, πάντα την έκαναν οι καλλιτέχνες και οι διανοούμενοι. Η πολιτική χροιά δε λείπει από κανένα κομμάτι του βιβλίου και μάλιστα, δίχασε το κοινό του συγγραφέα, διότι ποτέ ξανά δεν έχει αναφέρει τόσα πολιτικά σχόλια, άμεσα ή έμμεσα, σε κάποια ιστορία του.

Εν κατακλείδι, ο Stephen King συνεχίζει να προσφέρει υψηλού επιπέδου μυθιστορήματα και να μετουσιώνει τα υπαρξιακά ερωτήματα του ανθρώπου σε κείμενα που δεν περιορίζονται στα στενά όρια των θρίλερ. Πολλές φορές, τα επιμέρους στοιχεία, όπως η αστυνομική υφή, η κοινωνική διάσταση και η ανθρώπινη υπόσταση των ηρώων αποδεικνύουν ότι δυο ζωές δε θα του έφταναν για να χαρίσει όλο και περισσότερα πολυδιάστατα, πολυεπίπεδα και κυρίως ενδιαφέροντα μυθιστορήματα!

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.