Διαβάσαμε: «VOR πέρα από τον νόμο» Νικολαΐδου Σοφία | Εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Διαβάσαμε: «VOR πέρα από τον νόμο» Νικολαΐδου Σοφία | Εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Vor στα ρωσικά σημαίνει κλέφτης.
Οι Vory V Zakone, ή αλλιώς Κλέφτες με Κώδικα, είναι μια ρωσόφωνη εγκληματική οργάνωση που οι πολίτες την εμπιστεύονταν περισσότερο από την αστυνομία. Μια εγκληματική οργάνωση με κώδικα τιμής, αποτυπωμένο στο δέρμα τους, που απλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όταν η Σοβιετική Ένωση έσπασε σε κομμάτια, στη Μόσχα οι Βόρι έγιναν οι νέοι Ρομανόφ. Έχτισαν μια αυτοκρατορία με γερανούς, πετρελαιοπηγές και καλάσνικοφ, όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.
Όταν ο αυτοαποκαλούμενος Πατερούλης της φατρίας αποφασίζει να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στη Θεσσαλονίκη, η Ασφάλεια της πόλης αρχίζει δουλειά. Μια ομάδα αστυνομικών τούς καταδιώκει. Τα στοιχεία μοιάζουν με ρωσικές κούκλες. Η αλήθεια κρύβεται πίσω από πολλά πέπλα, τραβούν το ένα, πέφτουν πάνω στο άλλο κι αυτό μοιάζει να μην τελειώνει.

Σε αυτό το ανθρωποκυνηγητό η μια σκηνή διαδέχεται την άλλη, με έναν συνεχόμενα παλλόμενο ρυθμό, η τριτοπρόσωπη αφήγηση διεισδύει στο μυαλό του κάθε ήρωα δίνοντάς μας καλειδοσκοπικές οπτικές. Εξουσία, χρήμα, πολιτική, κοινωνία, σύγκρουση χαρακτήρων, σύγκρουση γενεών, μια βουτιά σε έναν διαφορετικό κόσμο, σε έναν κόσμο που τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.
Ένα μυθιστόρημα όπου οι πρωταγωνιστές γίνονται πιόνια και τα πιόνια πρωταγωνιστές, μέσα από βιώματα, αναπαραστάσεις, μυθοπλασία, όλα με τρόπο ζωντανό, με απόλυτα φυσική περιγραφή που σε οδηγεί να κατανοήσεις την ανθρώπινη φύση.
Τιφλίδα, Μόσχα, Θεσσαλονίκη, Κάννες, Μελισσοχώρι. Ο Πατερούλης, το Θηρίο, ο Κινέζος. Με το τσεκούρι τους προσπαθούν να ανοίξουν ένα παράθυρο στην Ευρώπη.
Η Σοφία Νικολαΐδου καταπιάστηκε με ένα θέμα επίκαιρο, διαφορετικό, ξετυλίγοντας μια ιστορία γεμάτη μυστικά• δείχνοντάς μας για άλλη μια φορά τη μαεστρία της στο πώς υφαίνει τις λέξεις σε μια αφήγηση που μεταφέρει τον αναγνώστη στο σημείο που χτυπά ο παλμός του μυθιστορήματος.

«Καμιά φορά αφήνεις τον αντίπαλο να πιστεύει ότι έχει το πάνω χέρι. Του δίνεις προβάδισμα, τον έχεις από κοντά αν νομίζει ότι κοιμάσαι, του δείχνεις ότι σκεπάστηκες κιόλας. Μένεις στη γωνιά σου μέχρι να έρθει η ώρα της επίθεσης. Θυσιάζεις μερικά πιόνια για να φτάσεις στον βασιλιά».

 

 

 

 

 

VOR πέρα από τον νόμο

ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2021
 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.