Διαβάσαμε: «Utopia Avenue» του David Mitchell | Εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Διαβάσαμε: «Utopia Avenue» του David Mitchell | Εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Βρισκόμαστε στο 1967. Στους κύκλους των μουσικόφιλων αρχίζει να κυκλοφορεί πως στην ψυχεδελική σκηνή του Λονδίνου εμφανίστηκε μια νέα μπάντα – ένας απίθανος συνδυασμός μιας φολκ τραγουδίστριας, ενός μπλουζ μπασίστα, ενός τζαζ ντράμερ και ενός ηλεκτρικού κιθαρίστα. Άγνωστοι μεταξύ τους και με εντελώς διαφορετικές καταβολές, μαζί καταφέρνουν να κάνουν μαγικά.

Γνωρίστε τη Λεωφόρο της Ουτοπίας!

Αυτή είναι η ιστορία του σύντομου, φλογερού ταξιδιού μιας μοναδικής μπάντας από τα καταγώγια του Σόχο μέχρι την εμπορική επιτυχία, και αποκεί στην αμερικάνικη γη της επαγγελίας, τη στιγμή ακριβώς που το Καλοκαίρι της Αγάπης έδινε τη θέση του σε κάτι σκοτεινότερο· μια ιστορία για τα όνειρα, τα ναρκωτικά, τη σεξουαλικότητα, την τρέλα και τον πόνο, και τις παγίδες της δόξας. Καταγράφοντας μια εποχή κατά την οποία ο νεανικός ιδεαλισμός ερχόταν σε σύγκρουση με την απαθή πραγματικότητα, το μαγευτικό αυτό μυθιστόρημα τιμά τη δύναμη που έχει η μουσική να γεφυρώνει τα χάσματα, να ορίζει μια εποχή και να συναρπάζει την ψυχή.

Μπορούμε στ’ αλήθεια να αλλάξουμε τον κόσμο ή ο κόσμος αλλάζει εμάς;

Το όγδοο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Μίτσελ, η Λεωφόρος της Ουτοπίας, μας μεταφέρει στην ενέργεια και το πνεύμα της εποχής μέσα από τη μεταμορφωτικής δύναμη της τέχνης της μουσικής.
Οι περίτεχνες, αντισυμβατικές στιγμές της τρέλας, της αγάπης, του σεξ, του θανάτου, των οικογενειών που επιλέγουμε και που δεν επιλέγουμε συνθέτουν μια εξαιρετικά σχηματική δομή που κινεί τους ήρωες με έμμεσους και απρόβλεπτους τρόπους.

Είναι η ιστορία της ανόδου και της πτώσης ενός ροκ συγκροτήματος που παίζει ένα εκλεκτικό μείγμα φολκ, ψυχεδέλειας και τζαζ, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, τότε που η νεολαία πίστευε πως η νέα μουσική θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο. Το μυθιστόρημα είναι διατεταγμένο σε τρία ξεχωριστά "άλμπουμ", με κάθε "κομμάτι" γραμμένο από την οπτική γωνία ενός διαφορετικού μέλους του συγκροτήματος. Κάθε κεφάλαιο παίρνει τον τίτλο ενός τραγουδιού και αφηγείται τα γεγονότα που ενέπνευσαν αυτό το τραγούδι. Η ροή του μυθιστορήματος είναι εύκολη και χωρίς τριβές, ένα εξαιρετικά ευανάγνωστο βιβλίο που ο Μίτσελ το απογειώνει όταν περιγράφει τις σκηνές σε τόσο ζωντανούς τόνους που μπορείτε να φανταστείτε ότι κάποτε ακούσατε ζωντανά το γκρουπ να παίζει.

Το συγκρότημα αποκτά επιτυχία, ένθερμους θαυμαστές αλλά όχι, φυσικά, ευτυχία. Κάθε μέλος βιώνει τις άλυτες εντάσεις των απαιτήσεων της τέχνης και της φιλοδοξίας, της αποτυχίας και της θλίψης. Ο θάνατος έρχεται ξαφνικά, η αγάπη προσφέρεται και σπαταλάται. Η παρόρμηση για μουσική είναι ακαταμάχητη και διαρκής.

Η Utopia Avenue ανεβαίνει από την αφάνεια στα ύψη σε μια ταραχώδη ιστορική στιγμή κοινωνικής αλλαγής, επαναστατικής διαμαρτυρίας και ψυχεδελικής διαφώτισης.

Αυτή δεν είναι μια ιστορία που παρακολουθεί την ιλιγγιώδη άνοδο και την καταστροφική πτώση των σταρς με επικριτικό βλέμμα. Τουναντίον, προειδοποιεί τους νεαρούς αναγνώστες ενάντια στους κινδύνους της φήμης και της υπέρμετρης λαχτάρας για τα φώτα της δημοσιότητας, την άκρατη επιθυμία τους να ακουστούν πάνω από το πλήθος, με τίμημα την ασφάλεια τους και τη λογική. Άλλωστε, όπως είπε και ο Jasper de Zoet μέσα στις σελίδες του βιβλίου, «το χειροκρότημα είναι το πιο αγνό ναρκωτικό».

Ο Μίτσελ πιστεύει πως όλες οι εμπειρίες μας είναι αλληλένδετες, πως η πραγματικότητα είναι μόνο ένα μεγάλο κλισέ και διερευνά πώς συγκρούονται τα διαφορετικά κοινωνικά πλαίσια μέσα σε μια μεταμορφωτική δομή αναταραχής της δεκαετίας του ‘60.

Ο Jasper, ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, υποστηρίζει πως «ο καλλιτέχνης απορρίπτει την κυρίαρχη εκδοχή του κόσμου. Ο καλλιτέχνης προτείνει μια νέα εκδοχή...Οι τύραννοι έχουν δίκιο να φοβούνται την τέχνη» Αργότερα, απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με το αν τα τραγούδια μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, ο Jasper απαντά ότι οι άνθρωποι είναι αυτοί που αλλάζουν τον κόσμο

Όταν ανοίγουμε τις καρδιές μας στους τρόπους με τους οποίους ζούμε σε σχέση με τους άλλους, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να βαδίζουμε προς μια ουσιαστικά επαναστατική αλλαγή.

 

 

 

 

 

 

Utopia avenue

Συγγραφέας: David Mitchell

Μετάφραση: Μαρία Ξυλούρη

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2021

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.