Διαβάσαμε: Τζένη Κριθαρά «Είμαι γυναίκα, γι’ αυτό με σκοτώνεις» | Εκδ. ΚΨΜ

Διαβάσαμε: Τζένη Κριθαρά «Είμαι γυναίκα, γι’ αυτό με σκοτώνεις» | Εκδ. ΚΨΜ

Επίκαιρο, πρωτόλειο, το διαβάζεις με κομμένη ανάσα, ενώ παράλληλα η καθημερινότητα κατακλύζεται από ειδήσεις που το βιβλίο πραγματεύεται. Η Τζένη Κριθαρά βάζει στο κέντρο της έρευνάς της τον όρο γυναικοκτονία και με πρωταγωνίστριες τις μαρτυρίες δέκα γυναικών που έχουν υποστεί έμφυλη βία, εισάγει στην Ελλάδα την πρώτη έρευνα γύρω από το θέμα. Ένα θέμα που ακούγεται νέο, είναι όμως πολύ βαθιά ριζωμένο στο χρόνο και στις αντιλήψεις της πατριαρχικής κοινωνίας που ζούμε. 

Η ιστορία όμως αλλάζει από τη στιγμή που ξεκινάμε να μιλάμε, να αντιδρούμε και να ανοίγουμε τα αυτιά μας όταν ο άνθρωπος απέναντί μας έχει κάτι να μας πει. Ας είμαστε μπροστά σε μια στροφή της ιστορίας προς το καλύτερο.

Ως τότε διαβάζουμε και αφουγκραζόμαστε και την «άλλη πλευρά».

Στο Είμαι γυναίκα, γι’ αυτό με σκοτώνεις, η δημοσιογράφος Τζένη Κριθαρά ερευνά τα φαινόμενα της γυναικοκτονίας και της έμφυλης ανισότητας, που ευθύνονται για τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε όλον τον κόσμο, αλλά και παρουσιάζει δέκα αληθινές ιστορίες γυναικών στην Ελλάδα, που βίωσαν την έμφυλη βία σε κάθε έκφανσή της.

Γυναικοκτονία: η λέξη που ενοχλεί, που διχάζει, που προκαλεί. Πατριαρχία, σεξισμός, τοξική αρρενωπότητα, εσωτερικευμένος μισογυνισμός, ενοχοποποίηση του θύματος και σεξουαλική αντικειμενικοποίηση: Συμπεριφορές και στερεότυπα που διαμορφώνουν, φυσιολογικοποιούν και δικαιολογούν τη γυναικοκτόνο πρόθεση. Αιτίες που οπλίζουν το χέρι κάθε κακοποιητή. Αποδείξεις πως η ισότητα των φύλων αποτελεί γράμμα του νόμου και όχι πνεύμα της πολιτείας. Η έμφυλη βία, που καταγράφεται καθημερινά σε όλες τις εκφάνσεις της, δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες περί έμφυλης ισοτιμίας. Ο δρόμος που μένει να διανυθεί είναι μακρύς.

Δέκα γυναίκες αφηγούνται τις δικές τους εμπειρίες. Δέκα άνθρωποι που υπέστησαν βία λόγω του φύλου τους αποκαλύπτουν –χωρίς να περιγράφουν τίποτα άλλο πέρα από το βίωμά τους– πώς γεννάται, πώς εκφράζεται και πώς συγκαλύπτεται το έμφυλο έγκλημα. Τίποτα δεν είναι πιο ωμό από τη βία, τίποτα δεν είναι πιο βίαιο από την ανισότητα.

Η Τζένη Κριθαρά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών με μεταπτυχιακούς τίτλους στις Διεθνείς Σχέσεις και εν συνεχεία στην Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία. Ακολούθησε διδακτορικές σπουδές στην Ιστορία της Ελληνικής Πεζογραφίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα γυναικεία δικαιώματα, την έμφυλη ανισότητα και τους μηχανισμούς αναπαραγωγής στερεοτύπων. Από το 2010 εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεόραση, έχοντας ολοκληρώσει τη φοίτησή της στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας.

 

 

 

 

 

 

 

«Είμαι γυναίκα, γι’ αυτό με σκοτώνεις»

Έρευνα και μαρτυρίες για τη γυναικοκτονία και την έμφυλη βία

Συγγραφέας: Τζένη Κριθαρά

Πρόλογος: Νίκος Μπογιόπουλος

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.