Διαβάσαμε: «Τσιγάρο Βαρ» του Σπύρου Κιοσσέ | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Διαβάσαμε: «Τσιγάρο Βαρ» του Σπύρου Κιοσσέ | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η τέχνη, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, υπάρχει για να συγκινεί, να εμπνέει, να ευαισθητοποιεί, υπενθυμίζει την ισότητα των ανθρώπων στο καλό και στο κακό και να συμπληρώνει κομμάτια του ενδότερου παζλ που συχνά οι άνθρωποι ξεχνούν ότι δεν έχουν γεμίσει. Όλα αυτά ή έστω τα περισσότερα συμβαίνουν στα διηγήματα του Σπύρου Κιοσσέ.

Το νέο του βιβλίο «Τσιγάρο βαρ» είναι μια υπενθύμιση ότι οι καημοί και οι χαρές των ανθρώπων εν τέλει δε διαφέρουν, ακόμη και όταν προέρχονται από τελείως διαφορετικά περιβάλλοντα. Η λύπη και η ξεγνοιασιά εναλλάσσονται μέσα από μια νοσταλγική ματιά που ο συγγραφέας χρησιμοποιεί και συχνά φαίνεται ότι η γραφή του είναι τελείως άμεση και προέρχεται από το δικό του κομμάτι που αναπολεί το παρελθόν με θλίψη λόγω του αδυσώπητου χρόνου που περνάει και δεν αφήνει τίποτα στον διάβα του.  

Ανάμεσα στις χειροπιαστές και ρεαλιστικές ιστορίες των ηρώων, ιστορίες καθημερινές και απλές, το κάπνισμα παίζει τον δικό του ρόλο στο νήμα του βιβλίου. Αν οι σελίδες μετατρέπονταν σε εικόνες, τότε θα ήταν σίγουρα δωμάτια και διάδρομοι γεμάτοι καπνό ή τασάκια τοποθετημένα δίπλα από κάποιο χέρι που καλώς ή κακώς βρίσκει παρηγοριά σε αυτήν την ανθυγιεινή συνήθεια που κάνει παρέα στον άνθρωπο από το απώτερο παρελθόν.

Τα βάσανα των ανθρώπων έρχονται στο προσκήνιο. Οι πρωταγωνιστές είναι τραγικές φιγούρες που στο τώρα τους δεν ξέρουν τι να κάνουν. Οι αποφάσεις του παρόντος είναι όλη τους η ζωή, ακόμη και αν μέρα τις απωλέσουν από τη μνήμη τους ή τις σκέφτονται και γελούν. Τα διηγήματα αυτά, λοιπόν, είναι πλήρως εναρμονισμένα με τις περιπέτειες και τις ταλαιπωρίες της ζωής.

Παράλληλα, το χιούμορ δε λείπει από την ανασκαφή που κάνει ο συγγραφέας στις σχέσεις των ανθρώπων. Γίνεται απόλυτα κατανοητό ότι οι σχέσεις θέλουν προσπάθεια, δεν είναι εύκολες και σαν σπόροι φυτεμένοι, χρειάζονται το πότισμα και τον χρόνο τους. Όλα αυτά όμως συχνά αποτελούν σκηνές τραγικές που μετατρέπονται σε κωμικές, είναι αυτό το κωμικοτραγικό της ύπαρξης, με το οποίο έχουν καταπιαστεί πολλοί μεγάλες συγγραφείς ανά τους αιώνες. Το γέλιο και το δάκρυ είναι ένα τσιγάρο δρόμος, μια αναπνοή ή μια λάθος ρουφηξιά μπορεί να αναποδογυρίσει τα πάντα.

Αποκτήστε το βιβλίο εδώ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.