Διαβάσαμε τους «Εμπρηστές» της R.O. Kwon | Εκδόσεις Δώμα

Διαβάσαμε τους «Εμπρηστές» της R.O. Kwon | Εκδόσεις Δώμα

Η Φοίβη ήθελε να γίνει πιανίστρια. Θα τα παρατήσει πιστεύοντας ότι δεν έχει το χάρισμα. Λαμπερή και περιζήτητη, αναλώνει το εαυτό της πηγαίνοντας από πάρτι σε πάρτι. Πίσω από την εικόνα της τρώει πόνο και καταπίνει δάκρυα. Η τραγική απώλεια της μητέρας της τη σημαδεύει και τη γεμίζει ενοχές. Η αποκατάσταση της απώλειας, η συγχώρεση της φαυλότητας θα την οδηγήσουν στους κόλπους της θρησκευτικής σέχτας του Τζων Λιλ.

Ο Γουίλ, πρώην ευσεβές χριστιανόπουλο, έχει χάσει την πίστη του και αισθάνεται αποπροσανατολισμένος. Η σχέση του με τη Φοίβη θα του δώσει την ώθηση να πιστέψει πάλι σε κάτι. Στην προσπάθειά του να καταλάβει αυτό το θλιμμένο κορίτσι, θα της μιλήσει για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, την οικογενιακή χρεοκοπία, τις διπλές νυχτερινές βάρδιες, τη βαθιά ντροπή να χρωστάς λεφτά στο περιβάλλον μιας μικρής κωμόπολης.

Στον πυρήνα της ζωής και των δύο βρίσκεται η απώλεια. Αμφότεροι πιστεύουν ότι η πίστη αναγνωρίζει τη δυνατότητα ο πόνος να επενεργήσει θετικά. Ο τρόπος αλλάζει. Οι δύο συμφοιτητές και εραστές θα ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους. Κι αν ο Γουίλ ξέρει ότι οι υποσχέσεις του Θεού δεν βγαίνουν αληθινές,  η Φοίβη είναι πεπεισμένη ότι την ύστατη στιγμή δεν θα χρειαστεί παρά ένα μικρό άλμα πίστης. Θα οδηγήσει ένα φορτηγό μέσα στο πάρκινγκ του νοσοκομείου για να γκρεμίσει το κτήριο και να σκοτωθούν άνθρωποι. Η ακραία διαμαρτυρία της θα τη φέρει πιο κοντά στο πολύμοχθο έπαθλο:την εξιλέωση μέσω της πίστης.

Οι «Εμπρηστές» είναι η ιστορία δύο μοναχικών νέων ανθρώπων, η αποτύπωση της σπίθας που έγινε φωτιά και τους έκαψε όλους. Με έξοχη αφηγηματική γραφή, πλούσια γλώσσα και άψογο ρυθμό, η R.O. Kwon γράφει ένα μυθιστόρημα για τον φανατισμό της εποχής μας, την πόλωση των  απόψεων και τη γοητεία των εξτρεμιστικών δυνάμεων.

Έντονο, σκοτεινό, ολέθριο, το συγγραφικό ντεμπούτο της R.O. Kwon κατακτά κοινό και κριτικούς και την αναδεικνύει σε μία από τις πλέον υποσχόμενες φωνές της αμερικανικής λογοτεχνικής σκηνής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρ. Ο. Κουόν
Οι εμπρηστές
Μτφρ Παλμύρα Ισμυρίδου
Εκδόσεις Δώμα

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.