Διαβάσαμε τον «Μπλε Ήλιο» του Διονύση Μαρίνου | Εκδ. Μεταίχμιο

Διαβάσαμε τον «Μπλε Ήλιο» του Διονύση Μαρίνου | Εκδ. Μεταίχμιο

Είναι αλήθεια τελικά πως όσα δε φέρνει ο χρόνος, τα φέρνει η στιγμή; Πόσα χαμένα χρόνια μπορούν να αναδυθούν από το ψυχικό βάθος του ανθρώπου σε μια στιγμή αδυναμίας; Πώς είναι να νιώθεις ότι η ζωή σου γκρεμίζεται; Τελικά οι άνθρωποι προτιμούν την αλήθεια από την ψευδαίσθηση;

Ίσως αυτή η ιστορία να μη δίνει κάποια σίγουρη ή τελεσίδικη απάντηση σε αυτά τα αιώνια ερωτήματα. Σε αυτά τα ερωτήματα που αφορούν τα πάθη και τις επιθυμίες των ανθρώπων, τις προβολές και τις αυταπάτες τους. Όμως, η πλοκή αυτού του βιβλίου, κάνει μια ενδοσκοπική ανασκαφή στα μύχια της καρδιάς. Θέτει ερωτήσεις παρά αναζητά απαντήσεις. Προβληματίζει αλλά δεν τοποθετείται. Και ίσως να είναι και αυτό η επιτυχία της λυρικής γραφής του Μαρίνου που μας χαρίζει ένα υπέροχο αφήγημα των ανθρώπινων σχέσεων.

Υπάρχουν δύο ζευγάρια. Από τη μία, η Μαριάννα και ο Γεράσιμος, έχουν δύο παιδιά, έχουν μια σταθερή και ασφαλή καθημερινότητα, η οποία απαρτίζεται από μια υποσκάπτουσα ψυχοφθόρα ρουτίνα που τρώει κρυφά τα σωθικά της Μαριάννας, αλλά δεν κάνει τίποτα για αυτό. Από την άλλη, ο Ιάσωνας και η Κλαίρη, δεν έχουν παιδιά, αλλά ζουν μια παρόμοια καθημερινότητα που δεν τους γεμίζει και δεν τους κάνει πραγματικά χαρούμενους. Όλα αλλάζουν, όταν ο Γεράσιμος νοσηλεύεται ξαφνικά μετά από εγκεφαλικό και οι πιθανότητες να επανέλθει είναι λιγοστές.

Ο Ιάσωνας, είναι συγγραφέας και αναζητά την υπόθεση του επόμενου βιβλίου του. Συμπτωματικά, βρίσκεται μπλεγμένος με τον ίδιο του τον εαυτό. Είναι ο άνθρωπος που μεταφέρει τον Γεράσιμο στο νοσοκομείο και έτσι, γνωρίζει τη Μαριάννα, μια γυναίκα αρκετά μεγαλύτερη του. Τι γίνεται, λοιπόν, όταν οι ζωές μπερδεύονται και οι πόθοι χειραγωγούν τις αισθήσεις; Θα μπορούσαν η Μαριάννα και ο Ιάσωνας να συνυπάρξουν ή είναι πια πολύ αργά να φτιάξουν τη ζωή τους από την αρχή; Πού αρχίζει η ειλικρίνεια και σταματάει η εκτίμηση; Αλήθεια, τι σημαίνει «αγάπη» τελικά;

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.