Διαβάσαμε το υπέροχο «Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο» του JP Dubois από τις εκδ. Δώμα

Διαβάσαμε το υπέροχο «Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο» του JP Dubois από τις εκδ. Δώμα

Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο και, αναμφίβολα, δεν βαραίνουν όλοι οι άνθρωποι τη γη με τον ίδιο τρόπο. Αυτό μας δείχνει η ιστορία του Πωλ Χάνσεν, κρατούμενου σε σωφρονιστικό ίδρυμα στο Μόντρεαλ και συγκάτοικου του υπόδικου για το φόνο ενός μέλους των Hells Angels, Πατρίκ Ορτόν.

Εδώ και δύο χρόνια ο εγκλεισμός παρατείνει τις μέρες και διαστέλλει τις νύχτες του Πωλ Χάνσεν. Στη φυλακή έχει χρόνο να αναλογιστεί τη ζωή του. Θυμάται τα παιδικά του χρόνια στην Τουλούζη, με την επαναστάτρια μητέρα του, η οποία θα μπορούσε να είναι ένας εξαιρετικός πατέρας. Αναπολεί τη χερσόνησο του Σκάγκεν στη Δανία, πατρίδα του πάστορα πατέρα του, όπου του έλεγε πως ήθελε να παραμείνει έστω για «λίγες ώρες μέσα στην τελειότητα της πίστεως». Νοσταλγεί τα έντεκα χρόνια άπληστης ευτυχίας, γεμάτα γη και ουρανό που του χάρισε η γυναίκα της ζωής του. Εκείνη που ήταν προικισμένη με το χάρισμα να αναδεικνύει την καλύτερη πλευρά του κάθε ανθρώπου.

Ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος του Jean-Paul Dubois ανατέμνει τις αναμνήσεις του για να αφηγηθεί τη ζωή του. Πάει πίσω στον παρελθόν και στο κτήριο Excelsior, όπου εργαζόταν ως επιστάτης, κηπουρός, άνθρωπος για όλες τις δουλειές, μα κι όπου έγινε ο παρηγορητής των ψυχών και ο συμπαραστάτης των ανήμπορων. Συνειδητοποιεί ότι δεν ζούσε πλέον σε μια πολυκατοικία αλλά σε ένα δεσποτικό πριγκιπάτο. Το Excelsior γίνεται η συνεκδοχή του σύγχρονου κόσμου. Αποκτά τα χαρακτηριστικά ενός παράλογου, αυθαίρετου και απολυταρχικού συστήματος, όπου ο ηγεμόνας αποφασίζει για τα πάντα.

Το μυθιστόρημα «Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο» (Βραβείο Goncourt 2019) αφηγείται την ιστορία μιας πτώσης με σπάνια τρυφερότητα και βαθύ ανθρωπισμό. O Πωλ Χάνσεν είναι ένας υπέροχος λογοτεχνικός ήρωας. Είναι μόνος αλλά αξιοπρεπής. Συνομιλεί με φαντάσματα του παρελθόντος για να αντέξει το δυσβάσταχτο παρόν. Η ασίγαστη επιθυμία του για ελευθερία και η αδιαπραγμάτευτη ηθική του ενάντια σε κάθε είδους αδικία συγκινούν τον αναγνώστη.

Ο Jean-Paul Dubois συνθέτει ένα μυθιστόρημα εμποτισμένο από ένα πνεύμα ανοχής και κατανόησης για τις ανθρώπινες αδύναμίες, την μνήμη και την αποτυχία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ζαν – Πωλ Ντυμπουά
Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο
Μτφρ Μαρία Γαβαλά
Εκδόσεις Δώμα

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.