Διαβάσαμε το «Θάνατος με αφιέρωση» του Didier Daeninckx | Εκδόσεις Angelus Novus

Διαβάσαμε το «Θάνατος με αφιέρωση» του Didier Daeninckx | Εκδόσεις Angelus Novus

Ο Didier Daeninckx δεν αποτελεί τυχαία περίπτωση συγγραφέα. Γεννημένος το 1949 στο Saint – Denis, εργάστηκε ως τυπογράφος, κοινωνικός λειτουργός και δημοσιογράφος. Θεωρείται από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του neo-polar, του γαλλικού noir πολιτικού και κοινωνικού μυθιστορήματος.

Το ξεχασμένο μοιρολόγι είναι ένα από τα πιο ποιητικά κείμενα αστυνομικής λογοτεχνίας. Ο αφηγητής, συντετριμμένος από τον θάνατο της γυναίκας του, θα επισκεφθεί τη Βρετάνη. Στην προσπάθεια του να επαναφέρει χαμένες αναμνήσεις γίνεται μάρτυρας μιας περίεργης σκηνής: κατά τη διάρκεια μιας γιορτής ένας γέρος ναυτικός εμποδίζεται από τους συνδαιτημόνες του να τραγουδήσει ένα παραδοσιακό μοιρολόγι στα βρετόνικα. Την επομένη, βρίσκεται νεκρός. Ο αφηγητής προσπαθεί να λύσει το μυστήριο της δολοφονίας του ναυτικού που, όπως όλα δείχνουν, έχει τις ρίζες του στα σκοτεινά χρόνια της συνεργασίας κάποιων αυτονομιστών με τους Ναζί. Ο συγγραφέας αναλύει τα ανθρώπινα πάθη και τις ιδεολογικές απόψεις που οδηγούν σε μια διαιρεμένη κοινωνία. Αν και ο γρίφος παραμένει στην καρδιά της αφήγησης αυτό που εντέλει μένει στον αναγνώστη ειναι οι γλαφυρές περιγραφές των πανέμορφων άγριων τοπίων της Βρετάνης.

Στο Θάνατος με αφιέρωση ο συγγραφέας επιστρέφει στην αγαπημένη του παριζιάνικη banlieue και μας ξαναγυρίζει στα χρόνια του ‘Edouard Balladur. Ο ήρωας, μαθητής λυκείου, ελαφρώς πολιτικοποιημένος, παρακινούμενος από τον έρωτα του για μια μοιραία γυναίκα διαπράτει ένα σοβαρό έγκλημα και καταδικάζεται ισόβια. Δέκα χρόνια μετά θα αποδράσει για να τη ξαναβρεί. Με φόντο τις ριζοσπαστικοποιημένες διαμαρτυρίες του φοιτητικού κινήματος ο Didier Daeninckx διηγείται την απόδραση του νεαρού που έπεσε θύμα μιας μηχανορραφίας. Δεν χτίζει απλώς έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αλλα πάει πιο μακριά. Προσπαθεί να φωτίσει τα αίτια της παραβατικής συμπεριφοράς. Χρησιμοποιεί στοιχεία από το παρελθόν, από την Ιστορία και την πολιτική για να μιλήσει για θέματα που ενοχλούν ακόμα και σήμερα.

Δύο καλογραμμένες νουβέλες σε ένα κομψό τομίδιο. Αξίζει τον κόπο να τις διαβάσετε.

 

 

 

 

 

 

 

 

  Didier Daeninckx
  Θάνατος με αφιέρωση
  Μτφρ.Βασίλης Παπακριβόπουλος
  Εκδόσεις Angelus Novus

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.