Διαβάσαμε: «Το τελευταίο σπίτι της οδού Νίντλες»» της Catriona Ward | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Διαβάσαμε: «Το τελευταίο σπίτι της οδού Νίντλες»» της Catriona Ward | Εκδόσεις Μεταίχμιο

H Κατριόνα Γουόρντ εξέδωσε ένα παράξενα διαχρονικό και αληθινό μυθιστόρημα. Το «Το τελευταίο σπίτι της οδού Νίντλες» είναι ένα βιβλίο που προκαλεί ευαισθητοποίηση, προβληματισμό, ακόμα και οργή. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα βαθιά πολιτικό, κοινωνικό, μα κυρίως ανθρώπινο! Υπάρχουν κάποια κύρια ζητήματα που θίγονται μέσα σε ένα αρκετά αλλόκοτο περιβάλλον.

Ακολουθώντας την ευφάνταστη, ευρηματική και περίεργη ιστορία του μυθιστορήματος, συναντάμε τον Τεντ. Ο Τεντ Μπάνερμαν ζει στο πατρικό του, χωρίς τους γονείς του πλέον, στις παρυφές του δάσους. Στον μικρόκοσμό του, συγκατοικεί με τη γάτα του, την Ολίβια αλλά και την κόρη του, τη Λόρεν, η οποία κάνει περιστασιακές επισκέψεις. Η αφήγηση αλλάζει συχνά, παίρνοντας τη φωνή και την οπτική καθενός από τους τρεις αυτούς κεντρικούς ήρωες.

Ο Τεντ ζει μια ατάραχη φαινομενικά καθημερινότητα, η οποία όμως είναι γεμάτη πληγές και παλιά φαντάσματα. Έχει υποστεί bullying και περιθωριοποίηση από τους κατοίκους της πόλης, οπότε πια η ζωή του περιτριγυρίζεται από μικρές στιγμές. Οι δραστηριότητες του είναι κυρίως βόλτες στο δάσος και μπύρες στο αγαπημένο του μπαρ ενώ προσπαθεί παράλληλα να δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας με έναν θεραπευτή, μιλώντας για τα προβλήματά του με το προσωπείο κάποιου άλλου.

Παρ' όλα αυτά, τα πάντα αλλάζουν όταν στο διπλανό σπίτι, έρχεται η Ντι. Η νέα γειτόνισσα καταφθάνει διαταράσσοντας τις ισορροπίες και την ήδη αρκετά τραυματισμένη ψυχική κατάσταση του Τεντ. Πιστεύει ότι αυτή η κοπέλα σχετίζεται με κάτι φρικτό που συνέβη στο παρελθόν. Έτσι, σιγά σιγά, η συμπεριφορά του αλλάζει και αυτό γίνεται αντιληπτό από την Ολίβια. Όλα όμως κορυφώνονται όταν εξαφανίζεται η Λόρεν. Αυτό κρούει τον κώδωνα κινδύνου στην Ολίβια, η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να καταλάβει τι γίνεται. 

Σκάβοντας στο παρελθόν των χαρακτήρων αλλά και στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, η συγγραφέας παρουσιάζει έμμεσα τα ηθικά διλήμματα που αφορούν διάφορες κοινωνικές παθογένειες σε έναν κόσμο που γκρεμίζεται. Ένας μικρόκοσμος, ένας μικροσκοπικός κρίκος δηλαδή μιας μεγάλης αλυσίδας, μετατρέπεται σε μια μεγάλη φιάλη που κατακρεουργεί τα μέλη της και συχνά τα μετατρέπει σε κάτι απάνθρωπο. Ίσως για αυτό και το πλάσμα που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αφήγηση να είναι μια γάτα. Θα καταφέρει η Ολίβια να βοηθήσει τον Τεντ με ό, τι και αν συνεπάγεται αυτό;

Αγοράστε το εδώ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.