Διαβάσαμε το «Στο τραπέζι του Λύκου», της Ροζέλα Ποστορίνο | Εκδ. Ελληνικά Γράμματα

Διαβάσαμε το «Στο τραπέζι του Λύκου», της Ροζέλα Ποστορίνο | Εκδ. Ελληνικά Γράμματα

Την στιγμή που ο εθνικισμός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο -από τον Ζαΐρ Μπολσονάρο στη Βραζιλία μέχρι τον Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία- η μυθοπλασία της Rosella Postorino αντήχει την επικίνδυνη επικαιρότητα.

Βραβευμένο στην Ιταλία με το σημαντικό βραβείο Campiello, το μυθιστόρημα «Στο τραπέζι του Λύκου» επανεφεύρει την πραγματική ιστορία της Margot Wolk, δοκιμάστριας του φαγητού του Χίτλερ στο στρατόπεδο του Κράουζεντορφ.

Έγκλειστος σε στρατόπεδο της Ανατολικής Πρωσίας (σημερινή Πολωνία) και τρομοκρατημένος στην ιδέα ότι κάποιος μπορεί να επιχειρήσει να τον δηλητηριάσει, ο Χίτλερ στρατολογεί δέκα δοκιμάστριες για το φαγητό του.
Ανάμεσα τους και η εικοσιεξάχρονη Ρόζα Ζάουερ, που το φθινόπωρο του 1943 χάνει τα πάντα: μία βόμβα καταστρέφει το διαμέρισμά της στο Βερολίνο, η μητέρα της σκοτώνεται και ο συζυγός της φεύγει για το ρωσικό μέτωπο.

Εγκαταλελειμμένη από όλους, βρίσκει καταφύγιο στο οικογενειακό σπίτι του συζύγου της κοντά στο Λημέρι του Λύκου και συνειδητοποιεί πως ίσως και αυτή, όπως και τόσοι άλλοι, βρίσκεται στη λάθος πλευρά της (παγκόσμιας) Ιστορίας.

Πεπεισμένη ότι η ιστορία είναι η αμφιταλάντευση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, η συγγραφέας μιλάει για τους δεσμούς που ενυπάρχουν ανάμεσα στο άτομο και την κοινωνία. Ανατέμνει τις μικρές και τις μεγάλες στιγμές της (παγκόσμιας) Ιστορίας και καταφέρνει να φωτίσει την αντίφαση ανάμεσα στο ένστικτο επιβίωσης και τη θανατική ποινή.

Η Ιταλίδα συγγραφέας σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας νέας γυναίκας που υπήρξε συνάμα θύμα και συνεργάτης του ναζιστικού καθεστώτος. Αναβιώνει την εχθρική ατμόσφαιρα, την υποδόρια βία, τον άκρατο φανατισμό, την αγωνία που αισθάνεται η ηρωίδα σε κάθε γεύμα, σε κάθε μπουκιά. Η απομόνωση, η μοναξιά, η υποταγή, όλα είναι εδώ. Οι αντιφάσεις της ανθρώπινης μοίρας υπάρχουν σε κάθε σημείο της ιστορίας.

Η Rosella Postorino υπογράφει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα και πείθει κοινό και κριτικούς.

 

 

 

 

 

 

Rosella Postorino

Στο τραπέζι του Λύκου

Μτφρ Στέλλα Πεκιαρίδη

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.