Διαβάσαμε το «Στιγμόμετρο», το πρώτο βιβλίο του Γιώργου Αποσκίτη | Εκδ. Σμίλη

Διαβάσαμε το «Στιγμόμετρο», το πρώτο βιβλίο του Γιώργου Αποσκίτη | Εκδ. Σμίλη

Το Στιγμόμετρο (Σμίλη, 2021) είναι το πρώτο βιβλίο του Γιώργου Αποσκίτη. Μια συλλογή από μικρά πεζά και ποιήματα που λειτουργούν σαν αυτό που προτείνει ο τίτλος του βιβλίου: καταγραφές στιγμών από την καθημερινότητα της ζωής στην πόλη αλλά και την ύπαιθρο. Όπως, συχνά, κοιτώντας μια παλιά φωτογραφία ή μια καρτ ποστάλ στο μυαλό ανασύρονται αναμνήσεις και συναισθήματα, έτσι και στα κείμενα του βιβλίου βρίσκει κανείς φευγαλέες εικόνες από την παιδική ηλικία, μνήμες από κοντινά πρόσωπα, από γεγονότα και ανθρώπους που έχουν σημαδέψει τον συγγραφέα.

Στις σελίδες του βιβλίου εναλλάσσονται η ατόφια χαρά και ο ενθουσιασμός με τη θλίψη, τη μοναχικότητα και την απώλεια, όπως συμβαίνει και στη ζωή. Η σκόνη του χρόνου πολλές φορές μας δυσκολεύει να θυμηθούμε τι ακριβώς έχει συμβεί, αλλά τελικά, όπως φαίνεται να υπαινίσσεται και ο συγγραφέας, δεν έχουν τόση σημασία τα γεγονότα αυτά καθαυτά, όσο η αίσθηση που μας αφήνουν.

Στη γραφή του Αποσκίτη χωρούν το παράδοξο και το αλλόκοτο, το μαύρο χιούμορ και η ειρωνεία, συνυπάρχει, όμως, πάντα η ειλικρινής ευαισθησία και αγάπη για τον άνθρωπο. Ίσως χάρη σ’ αυτήν ακριβώς την ισορροπία μεταφέρονται τα πιο βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα με τρόπο άμεσο αλλά όχι μελοδραματικό. Με ποικίλες επιρροές στο έργο του, κάποιες από τις οποίες κατονομάζονται (Ρίτσαρντ Μπρότιγκαν, Ρόμπερτ Βάλζερ, Ανρί Μισό, Δανιήλ Χαρμς), ο Γ. Αποσκίτης φιλοδοξεί και πετυχαίνει να καταπιαστεί με την αγαπητή όσο και απαιτητική μικρή φόρμα, με λόγο λιτό αλλά, ταυτόχρονα, μεστό και καλοδουλεμένο.

Την εξαιρετική αυτή δουλειά αναδεικνύει η εκδοτική φροντίδα της Σμίλης.

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.