Διαβάσαμε το πρώτο της μυθιστόρημα η Gabrielle Levy «Η λέσχη της αϋπνίας» | Εκδ. Διόπτρα

Διαβάσαμε το πρώτο της μυθιστόρημα η Gabrielle Levy «Η λέσχη της αϋπνίας» | Εκδ. Διόπτρα

Είναι πέντε: η Κλερ, η Λένα, η Μισέλ, ο Ζακ και ο Ερβέ. Παρόλο που είναι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, έχουν ένα κοινό σημείο: το εσωτερικό ρολόι που βρίσκεται στον εγκέφαλό τους και ορίζει τον κιρκάδιο ρυθμό του οργανισμού-τη μέρα και τη νύχτα-έχει χαλάσει.

Η Κλερ σιχαίνεται την ερημιά και τη σιωπή της εξοχής όπου ζει. Η αδιαφορία του συζύγου της και η έλλειψη αγάπης του μικρού αγοριού που δεν είναι παιδί της την αποδυναμώνουν. Η χρόνια αϋπνία βάζει φρένο τόσο  στα επαγγελματικά της σχέδια όσο και στην προσωπική της εξέλιξη.

Η Λένα, με το gothic στιλ, μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στο καφέ όπου δουλεύει και τη φροντίδα του μικρού αδελφού της. Νεαρή φοιτήτρια σε σχολή γραμματέων πέφτει κουρασμένη στο κρεβάτι και, αντί να κοιμηθεί, βρίσκεται στο έλεος του άγχους. Στο μυαλό της στριφογυρίζουν η απουσία του πατέρα, οι υποχρεώσεις στην οικογένεια και τα μαθήματα στη σχολή που πρέπει πάση θυσία να περάσει.

Η Μισέλ, συνταξιούχος καθηγήτρια, κρύβει τη στεναχώρια της πίσω από το χαμόγελό της. Στη ζωή βρέθηκε αντιμέτωπη με δυσκολίες τις οποίες δυσκολεύτηκε να ξεπεράσει. Η κατάθλιψη την οδήγησε στην αϋπνία. Αδυνατώντας να ξαπλώσει και να μείνει στο κρεβάτι της τη νύχτα βρίσκει καταφύγιο στην εκκλησία.

Ο Ερβέ, ένας ντροπαλός και αγχώδης λογιστής, ελπίζει ότι ένα βράδυ θα βγει τόση συσσωρευμένη κούραση ώστε να σταματήσει να είναι αιχμάλωτος των σκέψεών του. Η σχέση με τον γιο του γίνεται ολοένα και πιο αξιοθρήνητη και η θέση του στην εταιρεία παραμένει στάσιμη.Ελπίζει σε μια νύχτα που θα τον κάνει καινούριο. Αντί για αυτό όμως τα χρόνια περνούν και τον μετατρέπουν σε ράκος, κάθε μέρα όλο και περισσότερο.

Ο Ζακ, ψυχίατρος εθισμένος στα υπνωτικά, νιώθει φυλακισμένος στο σώμα του. Δεν έχει πια διάθεση να δουλέψει. Ξέρει καλά ότι επιβιώνει λόγω της φήμης του. Σέρνεται με όλο του το βάρος για ώρες μέχρι τη στιγμή που αρχίζει να αποδομεί τη ζωή του, καταστρέφοντας μεθοδικά το πολυτελές διαμέρισμά του.

Οι ήρωες της Λέσχης της αϋπνίας θα συναντηθούν στην ομάδα θεραπείας που συντονίζει η πάντα καλοπροαίρετη Ελέν, ειδικευμένη σε θέματα διαταραχής ύπνου, γιατί ανήκουν στον σκληρό πυρήνα των αϋπνικών, στους αθεράπευτους, σε αυτούς στους οποίους μέχρι τώρα δεν λειτούργησε τίποτα εκτός από τα υπνωτικά.

Όσο προχωρούν οι συνεδρίες φόβοι, τραύματα και ανασφάλειες έρχονται στην επιφάνεια. . Εξομολογήσεις και συναντήσεις θα τους βοηθήσουν να επανεφεύρουν τη ζωή τους. Οι πέντε αϋπνικοί έρχονται ολοένα και πιο κοντά. Σιγά σιγά στηρίζονται ο ένας στον άλλον και καταφέρνουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Στο πρώτο της μυθιστόρημα η Gabrielle Levy ασχολείται με ένα δύσκολο και παραγνωρισμένο θέμα. Με μια τέλεια δουλεμένη γλώσσα διεισδύει στη ψυχολογία των ηρώων της και μας κάνει κοινωνούς της μοναξιάς και της λαχτάρας τους να αλλάξουν ζωή.

«Η λέσχη της αϋπνίας» είναι ένα εξαιρετικά καλοδουλεμένο μυθιστόρημα, καίριο, συχνά συγκινητικό, πάντα σωστό. Είναι η αντανάκλαση του δυτικού τρόπου ζωής, της ανθρώπινης παραίτησης και της σκέψης ότι όλοι αξίζουμε κάτι καλύτερο. Διαβάστε το και θα ανακαλύψετε μια πολλά υποσχόμενη νέα συγγραφέα.

Gabrielle Levy
Η λέσχη της αϋπνίας
Μτφρ Παρασκευή Γεροκώστα
Εκδόσεις Διόπτρα

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.