Διαβάσαμε το «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου», ένα δριμύ κατηγορώ στους κυρίαρχους της πολιτικής από τον Εντουάρ Λουί | Εκδ. Αντίποδες

Διαβάσαμε το «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου», ένα δριμύ κατηγορώ στους κυρίαρχους της πολιτικής από τον Εντουάρ Λουί | Εκδ. Αντίποδες

Στο τρίτο και πολυαναμενόμενο μυθιστόρημά του ο Εντουάρ Λουί προειδοποιεί τον αναγνώστη ότι το κείμενό δεν υπακούει στις ανάγκες της λογοτεχνίας αλλά σε εκείνες της αναγκαιότητας και του επείγοντος, σε εκείνες της φωτιάς.

Σε ένα έργο που θυμίζει έντονα θεατρικό μονόλογο ο συγγραφέας στηλιτεύει το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα που διέλυσαν την υγεία του πατέρα του. Ο Ζακ Σιράκ και ο Ξαβιέ Μπερτράν του κατέστρεψαν τα έντερα. Ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Μανουέλ Βαλς πέρασαν το νόμο που διευκολύνει τις απολύσεις και επιτρέπει στις εταιρείες να υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να κάνουν περισσότερες υπερωρίες τη βδομάδα. Ο Νικολά Σαρκοζί και ο Μαρτέν Χιρς του τσάκισαν τη μέση. Η ιστορία του πόνου του έχει ονόματα. Η ιστορία του σωματός του κατηγορεί την πολιτική ιστορία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του κειμένου ο Εντουάρ Λουί προσπαθεί να προσεγγίσει, να καταλάβει και να αποκαταστήσει τη σχέση με τον πατέρα του. Ο άλλοτε αλκοολικός και βίαιος πατέρας γίνετα θύμα μιας άδικης τάξης πραγμάτων και τον προκαλεί να καταλάβει πως συχνά τον αγαπάει. Όταν ο αφηγητής   ξανασκέφτεται το παρελθόν και την κοινή τους ζωή, θυμάται πάνω από όλα όσα δεν του έχει πει, οι αναμνήσεις του είναι αναμνήσεις όσων δεν συνέβησαν.

Το «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» είναι ένα ολιγοσέλιδο και δριμύ κατηγορώ στους κυρίαρχους της πολιτικής που κατέστησαν τον πατέρα του άρρωστο. Μια κραυγή αγωνίας προς τη σημερινή κυβέρνηση που πιστεύει πως οι φτωχοί είναι πολύ πλούσιοι και πως οι πλούσιοι δεν είναι αρκετά πλούσιοι. Μια εξομολόγηση αγάπης προς έναν πατέρα που άλλαξε από τη μια μέρα στην άλλη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εντουάρ Λουί
Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου
Μτφρ Στέλλα Ζουμπουλάκη
Εκδόσεις Αντίποδες

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.