Διαβάσαμε το «Πίσω από τους Θάμνους» της Sara Mesa | Εκδ. Ίκαρος

Διαβάσαμε το «Πίσω από τους Θάμνους» της Sara Mesa | Εκδ. Ίκαρος

Η πρώτη φορά την πετυχαίνει τόσο αμέριμνη, που πετάγεται πάνω με το που τον βλέπει.

Η Κάσι βρίσκεται στο κατώφλι της εφηβείας, σχεδόν δεκατεσσάρων. Ο Γέρος είναι πολύ μεγαλύτερος. Εκείνος ντυμένος πάντα με το ίδιο ντεμοντέ κοστούμι, μιλάει μονάχα για τα πουλιά και τη Νίνα Σιμόν. Εκείνη ατημέλητη, με τα ρούχα να της πέφτουν μεγάλα, νομίζοντας πως έτσι κρύβει τα κιλά που της περισσεύουν, αντιπαθεί τις σχολικές ομαδικές εργασίες και αισθάνεται αδύναμη να αντιμετωπίσει τον σκληρό ανταγωνισμό των υποτιθέμενων φιλενάδων της. Εκείνος μπερδεύει τις μέρες γιατί δεν δουλεύει, δεν λέει πως δεν έχει δουλειά, αλλά πως δεν δουλεύει. Εκείνη αρνείται να πάει σχολείο και σκαρώνει ένα κόλπο για να το αποφύγει.

Η πρώτη τους τυχαία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε ένα πάρκο. Θα ιδωθούν ξανά αρκετές φορές.Στο μικρό καταφύγιο , πίσω από τον πράσινο φράχτη, οι δύο αντι-ήρωες  θα δημιουργήσουν τη δική τους πραγματικότητα. Παρασκηνιακή και ύποπτη για τον έξω κόσμο που πιστεύει ότι γίνονται πράγματα που δεν θα έπρεπε να συμβούν ανάμεσα σε μία έφηβη και έναν ενήλικα. Απαραίτητη και αθώα για τους δύο αποσυνάγωγους ήρωες, οι οποίοι μοιράζονται γεγονότα που σημάδεψαν το παρελθόν, σχέδια για το μέλλον και  ένα περίεργο σνακ σαμπάνια,κοκαϊνη και λουκάνικα.

Μέσα από μία απλή φαινομενικά ιστορία, η ισπανίδα συγγραφέας αδράττει την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στα χρηστά ήθη και τις κοινωνικές προκαταλήψεις˙ στη politically correct λογική που αδόκητα περιθωριοποιεί ανυποψίαστους ανθρώπους.

Η αφήγηση της Sara Mesa είναι ήρεμη δίχως crescendo˙απέριττη δίχως φιοριτούρες. Αν θα έπρεπε να προσδώσουμε ένα και μόνο χαρακτηρηστικό  στο ύφος του μυθιστορήματος το καταλληλότερο θα ήταν «ενοχλητικό» διότι, αναμφισβήτητα, η ανησυχία, στα όρια του φόβου για το τι κρύβει η πραγματικότητα και τι αυτό μπορεί να σημαίνει, είναι η αίσθηση που παραμένει μετά την ανάγνωση του σύντομου μυθιστορήματος.

Με το Πίσω από τους θάμνους η Sara Mesa μας δίνει έναν ύμνο στη διαφορετικότητα και μας καλεί να δούμε τον κόσμο με τα μάτια του παιδιού που ήμασταν και μερικοί από εμάς εξακολουθούμε να είμαστε.

Δύο ώρες απολαυστικής ανάγνωσης.

 

 

 

 

 

 

Sara Mesa
Πίσω από τους θάμνους
Μτφρ Μαρία Παλαιολόγου
Εκδόσεις Ίκαρος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.