Διαβάσαμε: «Το όργιο» του John Fante | Εκδ. ΔΩΜΑ

Διαβάσαμε: «Το όργιο» του John Fante | Εκδ. ΔΩΜΑ

Στη νουβέλα «Το όργιο» του John Fante συναντάμε τα αγαπημένα θέματα της πεζογραφίας του συγγραφέα, που μετά το θάνατό του αναγνωρίστηκε ως γίγαντας της αμερικάνικης λογοτεχνίας του 20ου αιώνα, πλάι στον Χέμιγουεϊ, τον Φώκνερ και τον Στάινμπεκ. Η οικογένεια, η θρησκεία, το αλκοόλ, οι γυναίκες, διατρέχουν ολόκληρο το κείμενο και γνωρίζουν στον αναγνώστη τη φύση της οικογένειας των Ιταλών μεταναστών του Κολοράντο, που δοκίμασαν την τύχη τους στο ουτοπικό και απατηλό Eldorado των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο αφηγητής είναι ο δεκάχρονος γιος του πρώην χτίστη και νυν εργολάβου, συζύγου και πατέρα τριών παιδιών, Νικ Στεφανίνι. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βελτιώσει τη ζωής τους, ο αρχηγός της οικογένειας συνεταιρίζεται με τον άθεο, Φρανκ Γκαλιάνο, και ξεκινούν την εκμετάλλευση ενός χρυσωρυχείου. Ό,τι στην αρχή ενθουσιάζει τον μικρό, αποκαλύπτεται κίβδηλο. Σε μια βόλτα του στο ορυχείο ανακαλύπτει έναν πατέρα παραδομένο στο αλκοόλ και τις γυναίκες. Η εμπειρία του θα σημάνει  το τέλος της παιδικής αθωότητας : αποκαθηλώνει  τον πατέρα και τραυματίζεται ψυχικά. Οι προσευχές της καθολικής μητέρας του και η απαίτηση του πατέρα του για ανδρική συνενοχή συνθλίβουν το δεκάχρονο αγόρι.

Στο λογοτεχνικό του έργο ο John Fante επιλέγει έναν άλλον δρόμο από τον καταγγελτικό λόγο του Στάινμπεκ για να αναλύσει την περιπέτεια των μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες στα μέσα της δεκαετίας του ’20.Η ανάγκη τους για οικονομική ευημερία, η λαχτάρα τους να απεκδυθούν το σύμπλεγμα του μετανάστη περνά μέσα από την ανάλυση της ανθρώπινης ψυχής, της πολυπλοκότητάς της, των αντιθέσεων, των ονείρων, που ο συγγραφέας επιτυγχάνει με πολύ τρυφερότητα και συμπόνια.

Από τις εκδόσεις Δώμα κυκλοφορεί και η νουβέλα «Ο σκύλος μου ο ηλίθιος» του ίδιου συγγραφέα.

 

 

 

 

Τζων Φάντε

Το όργιο

Μτφρ.: Θάνος Σαμαρτζής

Εκδόσεις Δώμα

 

 

 

 

 

 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.