Διαβάσαμε το νέο βιβλίο της Nicole Krauss «Τι σημαίνει να είσαι άντρας» | Εκδ. Μεταίχμιο

Διαβάσαμε το νέο βιβλίο της Nicole Krauss «Τι σημαίνει να είσαι άντρας» | Εκδ. Μεταίχμιο

   Τι σημαίνει να είσαι άντρας (ή γυναίκα) και αν αυτά τα δύο πράγματα μπορούν να θεωρηθούν ισοδύναμα, ή διαφορετικά αλλά ισοδύναμα, ή όχι είναι το ερώτημα που θέτουμε στον εαυτό μας μετά το τέλος της ανάγνωσης του τελευταίου έργου της Nicole Krauss.

    Μετά το Δάσος σκοτεινό (εκδόσεις Μεταίχμιο, 2018) η νεοϋορκέζα συγγραφέας επανέρχεται με δέκα διηγήματα που σκιαγραφούν το πορτρέτο ανθρώπων σε μία κρίσιμη καμπή της ζωής τους, σε μία μεταιχμιακή κατάσταση που φέρνει στην επιφάνεια την πεμπτουσία της προσωπικότητάς τους. 

    Ζωές σαν σαρωτικές διαδοχές ατελείωτων συμπτώσεων και μυστικιστικών σημαδιών. Ζευγάρια που αποφασίζουν ότι δεν χρειάζεται να συμφωνούν για το πώς θα ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους και χωρίζουν αναίμακτα. Τυχαίες συναντήσεις, οι οποίες πολλά χρόνια αργότερα ωριμάζουν, ξεσπούν και εκπληρώνουν τον σκοπό τους. Οι ήρωες και οι ιστορίες της Nicole Krauss από την ακμή ως τη δύση της ζωής τους, από τη Γενεύη, τη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια, στο Τελ Αβίβ, την Ιαπωνία και την Λατινική Αμερική κινούνται σε πολλούς συναισθηματικούς παραλλήλους. Νεαρές χορεύτριες και ηθοποιοί, επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, διαζευγμένες μητέρες, ηλικιωμένες γυναίκες και άλλοι φοβούνται αυτό που τους λείπει, ή ίσως αυτό που έχουν, και τους σπρώχνει πέρα από το σημείο όπου οι άλλοι θέτουν το όριο. 

    Κινηματογραφικές αναφορές και ιστορικά γεγονότα γίνονται φορείς μηνυμάτων. Το σινεμά του Μίχαελ Χάνεκε κατακλύζει την ηρωίδα με ένα συναίσθημα συγκλονιστικά τρυφερό, με την επιθυμία να αλλάξει υπό την πίεση της αγάπης Ένα φιλμ του Άμπας Κιαροστάμι  ξυπνάει μέσα της κάτι βαθύ εσωτερικό για την ομορφιά που υπάρχει στα απλά πράγματα της ζωής και μια ειλικρινή συμπόνια για τη μοναξιά των ανθρώπων.

   Η εβραϊκότητα είναι έκδηλη σε κάθε κίνηση, λέξη, αντικείμενο η έκφραση των ιστοριών. Υπάρχει στο DNA των ηρώων. Η ύπαρξή τους συνδέεται με την εμπειρία του Ολοκαυτώματος και η συναίνεση με τον συναινούντα στοιχειώνει τις συνειδήσεις τους.  Η ταπείνωση, ο εξευτελισμός και η θυσία είναι εκείνα που επαληθεύουν τον στίχο του Leonard Cohen, there is a crack in everything, that' s how the light gets in. 

  Σε αυτοβιογραφικό ύφος, η συγγραφέας μας επικοινωνεί τη συγκίνηση που της γεννά η μητρότητα. Το πέρασμα του χρόνου και η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία ανησυχεί μαμά και γιο. Όμως ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Η πόρτα κλείνει από τη μια πλευρά και ανοίγει προς την άλλη για πάντα.

   Στο Τι σημαίνει να είσαι άντρας η Nicole Krauss συμπυκνώνει σε λίγες σελίδες τη ζωή που διαρκώς ξετυλίγεται σε τόσα πολλά επίπεδα, σε όλα μαζί ταυτόχρονα, αφήνοντας ελεύθερο τον αναγνώστη να φανταστεί τι προηγήθηκε, τι θα ακολουθήσει, να  δώσει τη δική του εκδοχή και να εκπλαγεί με τον τρόπο που η ζωή μας ανταμείβει ξανά και ξανά.

Nicole Krauss
Τι σημαίνει να είσαι άντρας
Μτφρ Ιωάννα Ηλιάδη
Εκδόσεις Μεταίχμιο

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.