Διαβάσαμε το ««Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ» του Εντουάρ Λουί

Διαβάσαμε το ««Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ» του Εντουάρ Λουί

Δύσκολο να είσαι μέλος μιάς φτωχής οικογένειας. Δύσκολο να είσαι «διαφορετικός» σε ένα χωριό της βόρειας Γαλλίας. Δύκολο να είσαι ομοφυλόφιλος σε μια κοινωνία όπου οι άντρες είναι, και οφείλουν να είναι «σκληροί». Δύσκολο να είσαι ο Εντύ Μπελγκέλ.

Η ιστορία του μυθιστορήματος του Εντουάρ Λουί «Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ» εκτυλίσσεται στη Γαλλία του σήμερα.
Ο πατέρας γεννημένος το 1967, ο γιός στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα. Η υγρασία, οι ακαθαρσίες, η ανοιχτή τηλεόραση όλες τις ώρες της ημέρας αποτελούν το καθημερινό σκηνικό της οικογένειας του Εντύ. Η βία των ανδρών, το αλκοόλ, η υποταγή των γυναικών, ο ρατσισμός διέπουν την κοινωνία των ξεχασμένων Γάλλων, των εξαθλιωμένων Γάλλων από την οικονομική κρίση.

Ο Εντύ Μπελγκέλ, πάντα σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, δεν κρίνει, καταθέτει. Ο Εντουάρ Λουί μας εισάγει σε έναν λογοτεχνικό κόσμο που δύσκολα συναντάμε σήμερα. Οι λεπτομερείς, ωμές, κάποιες φορές αβάσταχτες, περιγραφές εξισορροπούνται χάρις στο χιούμορ που διακρίνει τη γραφή του συγγραφέα. Η σκληρότητα του κοινωνικού περίγυρου δίνει τη θέση της στην αγάπη της οικογένειας. Ο Εντύ/Εντουάρ μας δίνει ένα αμιγώς πολιτικό κείμενο το οποίο δεν στερείται λογοτεχνικότητας. Κι αυτό τον καθιστά σημαντικό συγγραφέα.

Η απάντηση στα «κίτρινα γιλέκα» βρίσκεται στο «Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ» του Εντουάρ Λούι. Διαβάστε το.

 

Εντουάρ Λουί
Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ
Μτφρ Μιχάλης Αρβανίτης
Εκδοσεις Αντίποδες

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.