Διαβάσαμε το μυθιστόρημα του Χρίστου Κυθρεώτη «Εκεί που ζούμε»

Διαβάσαμε το μυθιστόρημα του Χρίστου Κυθρεώτη «Εκεί που ζούμε»

Στις 20 Ιουνίου του 2014 ο νεαρός δικηγόρος Αντώνης Σπετσιώτης θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια δύσκολη επαγγελματική υπόθεση στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, να συναντήσει τον πρώτο του έρωτα σε μια καφετέρια στα Πατήσια, να συνοδεύσει τον πατέρα του στο τελευταίο του δρομολόγιο πριν βγει στη σύνταξη σε ένα οικόπεδο στο Χαλκούτσι και σε ένα πάρκινγκ στον Ορχομενό και να αντιμετωπίσει την τελευταία του σύντροφο σε ένα μπαρ στα Εξάρχεια.

Ο συγγραφέας περιγράφει ένα εικοσιτετράωρο από τη ζωή ενός νέου δικηγόρου που ενσαρκώνει το ιδανικό της κοινωνικής ανόδου μέσω της μόρφωσης, των ίσων ευκαιριών και της κοινωνικής κινητικότητας. Ο μυθιστορηματικός ήρωας αντιπροσωπεύει τη χαμένη γενιά που κουράστηκε χωρίς να μάθει και πολλά. Ένα τυπικό δείγμα των τριανταπεντάρηδων που αισθάνονται ότι είναι υποψήφιοι για κάτι αντί να είναι κάτι.

Ο Αντώνης Σπετσιώτης, αν και επιτυχημένος σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα, απηχεί την αποτυχία της σημερινής κοινωνίας. Το παιδί της μεσαίας τάξης δεν βρίσκει κανένα ενδιαφέρον στην ελληνική πραγματικότητα και επιλέγει τη φυγή στο εξωτερικό:θα γίνει linguist lawyer στο Λουξεμβούργο. Ανάμεσα σε μια τελματωμένη κατάσταση και το βήμα προς το άγνωστο, επιλέγει το δεύτερο.

Σε μια κρίσιμη καμπή της ζωής του, όπου το μέλλον μικραίνει και το παρελθόν έχει πάθει υπερτροφία, νιώθει εξουθενωμένος να κάνει πραγματική επανεκκίνηση. Δεν έχει καμία διάθεση να αλλάξει κάτι στην προσωπική του ζωή. Δεν μπορεί να γνωρίσει κάποια και να τα κάνει όλα από την αρχή.

Μέσα σε μια φέτα ζωής ο μυθιστοριογράφος συνοψίζει το σύνολο της προσωπικότητας του ήρωα. Η αδιάκοπη ροή σκέψεων, εικόνων, αναμνήσεων, συνειρμών και εντυπώσεων τον οδηγούν πίσω στο παρελθόν, διασαφηνίζουν το παρόν και εξηγούν το μέλλον που παραμένει ανομολόγητο.

Την παραμονή της μεγαλύτερης μέρας του χρόνου, ο Αντώνης Σπετσιώτης περιπλανάται στην Αθήνα, μία πόλη που παρά τη συνεχή οικονομική κρίση σφύζει από ζωή. Οι εύστοχες παρατηρήσεις του αφηγητή αποτυπώνουν το κλίμα της εποχής. Η κίνηση, η ζωή, οι χαρακτήρες της πόλης, όλα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας κοινωνικής και πολιτικής τοιχογραφίας.

Το πρώτο μυθιστόρημα του Χρίστου Κυθρεώτη είναι ένα έξυπνο, συγκινητικό και αστείο μυθιστόρημα για τους ανθρώπους που δεν τα καταφέρνουν πάντα καλά. Ένα σύγχρονο κείμενο για την Ελλάδα της κρίσης, των χαμένων ευκαιριών και των διαψευσμένων προσδοκιών.

Το «Εκεί που ζούμε» περιλαμβάνεται στον βραχύ κατάλογο για το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκης Ένωσης (EUPL).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χρίστος Κυθρεώτης
Εκεί που ζούμε
Εκδόσεις Πατάκης

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.