Διαβάσαμε το «Μίστερ Γκουίν» του Αλεσσάντρο Μπαρίκκο

Διαβάσαμε το «Μίστερ Γκουίν» του Αλεσσάντρο Μπαρίκκο

«Tout commence par une interruption» είπε ο Γάλλος ποιητής Paul Valéry και ο Ιταλός μυθιστοριογράφος Alessandro Baricco το έκανε incipit στο νέο του μυθιστόρημα.

Η ιστορία του Μίστερ Γκουίν αρχίζει όταν η γραφή τελειώνει. Στα σαραντα τρία του χρόνια ο Αγγλος συγγραφέας Τζάσπερ Γκουίν αποφασίζει να σταματήσει το γράψιμο και το ανακοινώνει μέσω του Guardian γράφοντας ένα άρθρο με τα πενήντα δύο πράγματα που δεσμεύεται να μην ξανακάνει ποτέ πια. Μολαταύτα όσο περνούν οι μέρες αισθάνεται μια ιδιαίτερη μορφή δυσφορίας: του λείπει η κίνηση του γραψίματος και η καθημερινή έγνοια να βάζει τις σκέψεις του σε τάξη, στην ευθύγραμμη φόρμα μιας φράσης.

Και ενώ διερωτάται πάνω στο τι θέλει να κάνει, δύο αναπάντεχα γεγονότα θα τον φέρουν πιο κοντά στην αποκρυστάλλωση της επιθυμίας του: η συνάντηση με μία ηλικιωμένη κυρία και η επίσκεψη σε μία αίθουσα τέχνης τον κάνουν να συνειδητοποιήσει ότι θέλει να αφοσιωθεί στη συγγραφή πορτρέτων, να γίνει αντιγραφέας. Νοικιάζει έναν χώρο πίσω από τη Μέρυλμποουν Χάι Στρητ, τον επιπλώνει στοιχειωδώς, επιλέγει έναν παιδιάστικο φωτισμό και για να γεμίσει το κενό μιας πορείας χωρίς συντεταγμένες ηχογραφεί ένα κάτι όπου δεν υπάρχει ίχνος ρυθμού, μόνο ένα γίγνεσθαι που αφήνει τον χρόνο μετέωρο. Σημαντική προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου θα αποτελέσει η γυμνότητα του εκάστοτε μοντέλου. Συνένοχος στο νέο του εγχείρημα και η πρώτη που θα ποζάρει για εκείνον θα είναι  η Ρεβέκκα, η βοηθός του πρώην λογοτεχνικού του ατζέντη ,μια χοντρή κοπέλα, αρκετά καλοβαλμένη, με χείλη υπέροχα και δόντια λευκά. Θα ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι.

Με αφορμή τις εκκεντρικότητες και την ιδιόρρυθμη σχέση του Τζάσπερ Γκουίν με τη Ρεβέκκα, ο Αλεσσάντρο Μπαρίκκο διατυπώνει οξυδερκείς σκέψεις για το επάγγελμα του συγγραφέα, την μαγεία των λέξεων και την τέχνη του πορτρέτου. Ο συγγραφέας του Χιλιαεννιακόσια και του Μεταξιού υπογραμμίζει τη σημασία της οπτικής γωνίας, την ικανότητα παρατήρησης που επιτρέπει, μέσα σε μία και μόνο εικόνα, τη σύνθεση μιας ολόκληρης ζωής. Σταδιακά και μέσω της γραφής των πορτρέτων βυθίζεται στο μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης. Χάρις στη ενασχόληση του λογοτεχνικού του  ήρωα εξετάζει τις σχέσεις που συνδέουν το μέσα και το έξω, το πραγματικό με το φανταστικό. Αναδεικνύει την αναπαράσταση του εγώ και την εικόνα που αντανακλά το βλέμμα των άλλων, την δυσαρμονία ανάμεσα στο πνεύμα και την ύλη.

Ανάλαφρο και βαθυστόχαστο. Τρυφερό και μελαγχολικό.
Με τον Μίστερ Γκουίν ο Αλεσσάντρο Μπαρίκκο ξανασμίγει με την ονειρική ατμόσφαιρα των πρώτων του μυθιστορημάτων και γοητεύει κάθε αναγνώστη.

 

 

 

 

 

 

 

 

Αλεσσάντρο Μπαρίκκο
Μίστερ Γκουίν
Μτφρ Άννα Παπασταύρου
Εκδόσεις Πατάκης

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.