Διαβάσαμε το «Μισό Παιδί» του Αύγουστου Κορτώ | Εκδ. Πατάκης

Διαβάσαμε το «Μισό Παιδί» του Αύγουστου Κορτώ | Εκδ. Πατάκης

Σαν το παλιό κρασί, που περνούν τα χρόνια και γίνεται καλύτερο, έτσι και η γραφή του Κορτώ, ακόμα μια φορά, δείχνει να ωριμάζει όλο και περισσότερο σε κάθε νέα του αφήγημα. Αυτό είναι μια παρατήρηση που έκανα και στο προηγούμενο μυθιστόρημά του, το «Όταν κοιμούνται οι φίλοι μου». Αυτήν τη φορά, πάντως, το «Μισό παιδί», ήταν διαφορετική δοκιμασία. Η ιστορία περιέχει μυστήριο, έχει την υφή ψυχολογικού θρίλερ και είναι κάτι τελείως καινούριο, σε σχέση με ό, τι έχει ασχοληθεί ο συγγραφέας ως τώρα.

Πραγματοποιείται μια στυγερή δολοφονία στο Χρυσοδέντρι, όπου τα θύματα είναι σχεδόν όλοι οι μαθητές του σχολείου. Θύτης ο Αντώνης. Ο Σέξτος, που είναι συγγραφέας, προσπαθεί να λύσει τον γρίφο και να βρει την άκρη του νήματος έχοντας βοήθεια από την ψυχίατρο αδερφή του.

Πράγματι, εντυπωσιάστηκα από την ισορροπία ανάμεσα στον κυνισμό και τον λυρισμό που ο συγγραφέας προσδίδει με τη γραφή του. Γίνεται ο παρατηρητής της κοινωνίας, μιας κοινωνίας που δεν έχει ακόμα γιατρευτεί από τα κληρονομικά σφάλματα του παρελθόντος και βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τα σκοτεινά φαντάσματα των πληγών που έχουν αφήσει κύκλους ανοιχτούς. Άραγε, μπορεί η αλυσίδα να σπάσει;

Ενδοοικογενειακή βία, κακοποίηση, αυτοκαταστροφή, αγριότητα, είναι κάποιες από τις εκφάνσεις του μαύρου πέπλου που φορούν σχεδόν όλοι οι ήρωες της ιστορίας. Συγκεκριμένα, ποιος ευθύνεται που ένας άνθρωπος, ο οποίος ακόμα δεν έχει ενηλικιωθεί, παίρνει την απόφαση να κόψει το νήμα της ζωής σε συνομήλικους του; Πόση ταραχή μπορεί να αντέξει ο ψυχισμός ενός παιδιού; Ποια θα ήταν η κατάληξη, αν όλα είχαν κυλήσει, αν όχι διαφορετικά, τουλάχιστον πιο ομαλά; Πόση ευθύνη λαμβάνει η οικογένεια σε ένα τέτοιο περιστατικό; Φτάνει μόνο η ενηλικίωση του χρόνου ή η συναισθηματική ενηλικίωση είναι κάτι σημαντικότερο;

Όλα αυτά τα ρητορικά ερωτήματα, που αποτελούν λίπασμα για την εξέλιξη του ανθρώπου, θίγονται με ιδιαίτερη μαεστρία και προσοχή σε αυτό το σκοτεινό βιβλίο. Τελικά, είναι το σκοτάδι κάτι που μπορεί να σε ωθήσει προς το φως ή μπορεί να σε βυθίσει αιώνια; Υπάρχει πιθανότητα να ξεφύγεις από τις σκιές της ζωής και του εαυτού σου; Ένα κυνήγι αλήθειας, ομορφιάς ή και ψευδαισθήσεων, μέσα σε έναν κόσμο που σαπίζει.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.