Διαβάσαμε το «Μια βραδιά με την Κλαιρ» του Γκαϊτό Γκαζντάνοφ // εκδόσεις Αντίποδες

Διαβάσαμε το «Μια βραδιά με την Κλαιρ» του Γκαϊτό Γκαζντάνοφ // εκδόσεις Αντίποδες

Ο Ρώσος εμιγκρές ερωτεύτηκε τη μυστηριώδη Κλαίρ όταν ήταν και οι δύο έφηβοι. Έκτοτε, αν και η ζωή τους χώρισε, εκείνος παρέμεινε σφοδρά ερωτευμένος μαζί της.
Χρόνια αργότερα την ξαναβρίσκει στο Παρίσι και καταλαβαίνει οτι ο έρωτάς τους είναι αμφίδρομος. Και τη στιγμή που το όνειρό του να περάσει μια νύχτα με την Κλαιρ εκπληρώνεται εκείνος θυμάται…

Θυμάται τη ζωή όταν ήταν παιδί στη Ρωσία, θυμάται τους γονείς και τις οικογενιακές τραγωδίες. Θυμάται τα χρόνια της εφηβείας και την εκπαίδευση στη Στρατιωτική Σχολή. Θυμάται την πρώτη συνάντηση με την Κλαιρ και τις μακροσκελείς φιλοσοφικές συζητήσεις που είχε με τον θείο του στη φύση. Θυμάται την στράτευση στη Λευκή στρατιά και την εμπειρία του εμφυλίου πολέμου.

Ο Γκαϊντό Γκαζντάνοφ, ρώσος μυθιστοριογράφος της διασποράς, στο πρώτο του αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Μια βραδιά με την Κλαιρ» αναβιώνει μια ολόκληρη εποχή. Οι λεπτομερείς περιγραφές χαρακτήρων και καταστάσεων φέρνουν στο προσκήνιο μια εποχή χαμένη για πάντα. Η λεπτότητα και η ευαισθησία των ηρώων σαγηνεύουν τον αναγνώστη.
Ο συγγραφέας συγκεράζει την αντικειμενικότητα των γεγονότων με την εσωτερική ζωή του αφηγητή, ο οποίος αποστασιοποιείται από ό,τι συμβαίνει γύρω του για να δώσει θέση στη μνήμη, στην καρδιά και στη σκέψη. Οι αναζητήσεις ενός εσώτατου εαυτού τον οδηγούν σε βαθυστόχαστες σκέψεις πάνω στο νόημα της ζωής.   

Εάν θέλετε να διαβάσετε ένα μυθιστόρημα εμποτισμένο με τη ρωσική, βαθιά, μελαγχολική διάθεση που δίνει με τόσο μέγαλη ενάργεια την πλήρη εικόνα της ζωής ενός ανθρώπου, επιλέξτε το «Μια βραδιά με την Κλαιρ».
Υπέροχο μυθιστόρημα.

 

 

 

 

 

 

 

 

  Γκαϊντό Γκαζντάνοφ
  Μια βραδιά με την Κλαιρ
  Μτφρ Ελένη Μπακοπούλου
  Εκδόσεις Αντίποδες

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.