Διαβάσαμε: «Το κουαρτέτο του Χάρλεμ» του Baldwin James | Εκδ. ΠΟΛΙΣ

Διαβάσαμε: «Το κουαρτέτο του Χάρλεμ» του Baldwin James | Εκδ. ΠΟΛΙΣ

Το μυθιστόρημα διανύει 30 χρόνια στη ζωή μιας ομάδας φίλων, οι οποίοι ξεκινούν να τραγουδούν στις εκκλησίες του Χάρλεμ, επιβιώνουν (ή δεν επιβιώνουν) από αιμομιξία, πόλεμο, φτώχεια, αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα, πλούτο, αγάπη και φήμη.

Τέσσερις νεαροί μαύροι μουσικοί, μεταξύ των οποίων ο μετέπειτα διάσημος «Αυτοκράτορας της σόουλ» Άρθουρ Μοντάνα, ξεκινούν από το Χάρλεμ της δεκαετίας του ’40 για να κατακτήσουν τον κόσμο με όχημα το πάθος τους για τα γκόσπελ.

Το βιβλίο μας μεταφέρει με λεπτομερείς περιγραφές στην Κορέα, την Αφρική, το Μπέρμιγχαμ, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι. Οι 4 φίλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές συγκρούσεις, με την απώλεια μα έχοντας πάντα ως σταθερά τη φιλία.

Οι σκέψεις που γράφει ο Μπάλντουιν στον Χολ και με τη σειρά του ο Χολ στον αδερφό του Άρθουρ, είναι αυτές που κινούν την ιστορία με έναν τρόπο απροσδόκητο, συχνά αιχμηρά οδυνηρό.

Το «Κουαρτέτο του Χάρλεμ», είχε απαγορευτεί στην Αμερική. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας απένειμε στον Τζέιμς Μπάλντουιν το βραβείο Légion d'Honneur, ως «Συγγραφέας και Υπερασπιστής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

 

 

 

 

 

«Το κουαρτέτο του Χάρλεμ»

Συγγραφέας: Baldwin James

Μτφρ. Οικονόμου, Χρήστος,

Εκδόσεις: Πόλις, 2019
 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.