Διαβάσαμε το «Κορίτσι» της Edna ‘O Brien | Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Διαβάσαμε το «Κορίτσι» της Edna ‘O Brien | Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Το girl του τελευταίου μιθιστορήματος της Edna ‘O Brien είναι ένα από τα 276 κορίτσια που απήχθησαν από την μαχητική ισλαμιστική ομάδα Μπόκο Χαράμ και αντιπροσωπεύει τον αγώνα που δίνει η παγκόσμια εκστρατεία Bring back our girls.

Η Μάριαμ, μαθήτρια ακόμη, θα πέσει θύμα απαγωγής ακραίων τζιχαντιστών. Μετά από πολύωρη πορεία στη ζούγκλα, θα οδηγηθεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου θα κακοποιηθεί βάναυσα, θα παντρευτεί με το ζόρι και θα γεννήσει το παιδί της. Η ηρωίδα μας γίνεται μάρτυρας και θύμα της βαρβαρότητας μιας ανδρικής κοινότητας που υπακούει σε έναν απάνθρωπο κώδικα βίας.

Κι ενώ ο κόσμος γύρω της δείχνει βουτηγμένος στην παράνοια, της δίνεται η ευκαιρία να αποδράσει. Η φυγή της στο δάσος θα την μάθει να αγαπάει το παιδί του εχθρού. Η επιστροφή στον τόπο της θα αποδειχθεί όαση ειρήνης. Εκεί θα καταφέρει να ξαναβρεί την χαμενη της αξιοπρέπεια, το λιγοστό της κουράγιο και την απρόσμενη ικανότητα της να διασώσει ό,τι έχει απομείνει από την ανθρωπιά που την περιβάλλει. Θα σταθεί ολομόναχη ανάμεσα σε ανθρώπους αλλά και πολύ μακριά από αυτούς, απέναντι στο τραγικό, προσπαθώντας να βρει καινούργιο τρόπο να επιβιώσει μέσα στην αδυσώπητη μοίρα της.

Η Edna ‘O Brien δανείζει τη φωνή της στα νεαρά κορίτσια που δεν μπορούν να περιγράψουν με λέξεις αυτό που τους συνέβει. Περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο την ψυχολογική κατάσταση εκείνων των κοριτσιών που στερήθηκαν την παιδική τους ηλικία, το σχολείο και την αγάπη που είχαν για την ποίηση, τα αφρικάνικα παραμύθια και τη φύση. Και, ως γυναίκα, τις αγκαλιάζει με τρυφερότητα, δεν τις εγκαταλείπει, αλλά τις καθιστά πιο δυνατές απέναντι στο εχθρό.

Με τη δύναμη μιας παραβολής, ενός συμβολικού άσματος, το Κορίτσι είναι μια ιστορία επιβίωσης και εξιλέωσης στην αδυσώπητη φύση της βορειοανατολικής Νιγηρίας από τη σπουδαιότερη εν ζωή συγγραφέα του αιώνα.

 

 

 

 

 

 

 

Edna ‘O Brien
Κορίτσι
Μτφρ Χριστίνα Σωτηροπούλου
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.