Διαβάσαμε το «Καλυψώ», το δέκατο βιβλίο του πολυαγαπημένου David Sedaris | Εκδόσεις Μελάνι

Διαβάσαμε το «Καλυψώ», το δέκατο βιβλίο του πολυαγαπημένου David Sedaris | Εκδόσεις Μελάνι

Συγγραφέας, ραδιοφωνικός σχολιαστής και συνεργάτης του New Yorker, ο David Sedaris γνωρίζει τεράστια επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι λάτρεις του αυτοβιογραφικού διηγήματος συρρέουν κατά χιλιάδες στο Carnegie Hall για να απολαύσουν το σαρδόνιο χιούμορ και τη διεισδυτική ματιά του.

Στο δέκατο βιβλίο του «Καλυψώ» πρωταγωνιστούν και πάλι οι ίδιοι εμβληματικοί ήρωες: τα αδέλφια του, ο πατέρας του και ο boyfriend Χιού. Ο αναγνώστης παρακολουθεί τις ζωές τους σε δεκαπέντε ιστορίες που, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, τις έχουν ζήσει και δεν αποτελούν κατασκεύασμα της φαντασίας του.

Κρίσεις μέσης ηλικίας, θάνατοι, ανησυχίες που πολλαπλασιάζονται αποτελούν το λογοτεχνικό υλικό του. Στον «Άνθρωπο της παρέας», το πρώτο της συλλογής, ο αφηγητής διατείνεται ότι η μέση ηλικία δεν έχει και πολλές χαρές. Αυτή η γλυκόπικρη διαπίστωση διατρέχει όλο το κείμενο. Στο τελευταίο διήγημα «Το υπόμνημα Κόουμι»  ο συγγραφέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι απαισιόδοξος , ακριβώς, αλλά προς το τέλος της μέσης ηλικίας, όταν οραματίζεσαι τη ζωή σου δέκα χρόνια αργότερα, είναι πιο πιθανό να είσαι στο κρεβάτι με μια πάπια πάρα ένα βραβείο Tony.

Ο συγγραφέας δεν περιορίζεται πλέον στην ανάλυση ανθρώπινων σχέσεων και συμπεριφορών. Στο μικροσκόπιο του μπαίνουν η απώλεια και ο θάνατος. Στο φάντασμα της μητέρας του προστίθεται και αυτό της αδελφής του που αυτοκτόνησε και μας αποδεικνύει ότι το χιούμορ αστράφτει μέσα από το σκοτάδι.

Στο τελευταίο του έργο «Καλυψώ» ο David Sedaris αναδεικνύεται σε μικρό αδελφό του Woody Allen και κατακτά τον αναγνώστη με την επιδεξιότητα με την οποία αποδομεί τα πολιτικά στερεότυπα και τον πολιτικά ορθό τρόπο σκέψης.

Ένα απολαυστικό ανάγνωσμα κόντρα στο ζοφερό κλίμα των ημερών.

David Sedaris
Καλυψώ
Μτφρ Μυρσίνη Γκανά
Εκδόσεις Μελάνι

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.