Διαβάσαμε το «Ημερολόγιο επιβίωσης» του Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες | Εκδ. Μεταίχμιο

Διαβάσαμε το «Ημερολόγιο επιβίωσης» του Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες | Εκδ. Μεταίχμιο

Το 1998, μετά την έκδοση του πρώτου του βιβλίου «Βρώμικη τριλογία της Αβάνας», που είναι σε όλους πια γνωστό, ο Πέδρο Χουάν Γκουτιέρεζ περιοδεύει για την προώθησή του στην Ευρώπη. Παραθέτει, λοιπόν, σε αυτόν τον ταξιδιωτικό χάρτη ημερολογιακού χαρακτήρα, μεγάλα κομμάτια του εαυτού του.

Κουβαλώντας πάντα μέσα του την Κούβα, όντας ωμά ρεαλιστής, με την μπουκοφσκική του ματιά, αλλά και τη δημοσιογραφική και ψυχογραφική του ταυτότητα, αποδίδει γλαφυρά και σαρκαστικά μια Ευρώπη που όσο και αν την αγαπάει σε κάποια σημεία, προσπαθεί μάλλον να την απορρίψει και δεν την αισθάνεται ως το πιο φιλόξενο και αγαπημένο του μέρος του κόσμου.

Μαδρίτη, Βαλένθια, Πάντοβα, Βερολίνο, Αμβούργο, Δρέσδη, Βόννη, Λειψία, Ερφούρτη, Βασιλεία και Άμστερνταμ, είναι κάποιοι από τους σταθμούς του συγγραφέα, όπου ξετυλίγονται ιστορίες σαν και αυτές που θέλει να αποτυπώσει στα βιβλία του. Ιστορίες απλών ανθρώπων, ιστορίες μέσα σε βιβλιοπωλεία και μουσεία, ερωτικές περιπτύξεις, καταχρήσεις, παρεξηγήσεις και προσπάθειες ψυχολογικής και σωματικής ένωσης ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν έχουν άφθονο χρόνο μπροστά τους.

Πράγματι, ο Γκουτιέρεζ πραγματοποιεί θαρραλέα και ειλικρινή απόπειρα να απογυμνώσει τον εαυτό του και να μιλήσει για τις πληγές, τις αδυναμίες, τις φαντασιώσεις, τα ψυχολογικά κενά και τους πόθους του. Βέβαια, αυτό που χαρακτηρίζει κυρίως την αφήγησή του είναι η απόλαυση της μοναξιάς του. Αυτό που πολλοί ονομάζουν μοναχικότητα.

Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που ο συγγραφέας νιώθει ότι η εσωτερική του γαλήνη προέρχεται από την υπεύθυνη διαχείριση μονάχα του εαυτού του. Με άλλα λόγια, η οποιαδήποτε σχέση, συναισθηματική ή καθαρά σεξουαλική, καταντάει για εκείνον τελικά ως ένα βάρος, το οποίο θέλει να πετάξει από πάνω του. Συγκεκριμένα, όταν καταφέρνει και πετάει το βάρος από πάνω του, τότε είναι που νιώθει την ολοκλήρωση της ελευθερίας. Ίσως έτσι μπορεί και ξεφεύγει από τη ματαιότητα του υλικού κόσμου. Αναμφίβολα, πάντως, αυτό το καταφέρνει και μέσω της συγγραφής, που λειτουργεί για εκείνον θεραπευτικά και βασανιστικά μαζί. Αλλά όπως και ο ίδιος ισχυρίζεται :

«Παρατήρηση, σκέψη και καταγραφή. Αυτή είναι η μέθοδος που τελειοποιώ μέρα με τη μέρα. Η ονειροπόληση και η περισυλλογή ως άμυνες στην παράλογη και διαρκή χυδαιότητα του υλικού κόσμου».

 

 

 

 

 

«Ημερολόγιο επιβίωσης» 

Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες

Εκδόσεις Μεταίχμιο

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.