Διαβάσαμε «Το γλυκό πεπρωμένο» του Russel Banks | Floral Books

Διαβάσαμε «Το γλυκό πεπρωμένο» του Russel Banks | Floral Books

Ένα χειμωνιάτικο πρωϊνό σε μία μικρή κωμόπολη στα βόρεια της Πολιτείας της Νέας Υόρκης το σχολικό που οδηγεί η Ντολόρες Ντρίσκολ φεύγει από τον δρόμο του, σπάει τον προστατευτικό φράχτη και καταλήγει σε έναν σωρό από χιόνι. Τριάντα τέσσερα  παιδιά επιβαίνουν στο σχολικό, δέκα τέσσερα χάνουν τη ζωή τους, οκτώ οικογένειες βυθίζονται στο πένθος και η ζωή μιας ολόκληρης κοινωνίας χωρίζεται στο πριν και στο μετά.

Το χρονικό της τραγωδίας διηγούνται τέσσερις διαφορετικοί αφηγητές. Ο καθένας δίνει τη δική του εκδοχή. Η Ντολόρες Ντρίσκολ, οδηγός του σχολικού, ο Μπίλι Άνσελ, απαρηγόρητος πατέρας δίδυμων παιδιών, ο κος Μίτσελ Στίβενς, Νεοϋορκέζος δικηγόρος που παρεισφρέει στις ζωές τους και πασχίζει να βρει τους υπαίτιους του δυστυχήματος με μοναδικο σκοπό την επίτευξη οικονομικών απολαβών και η Νικόλ Μπέρνελ, πολλά υποσχόμενη νεαρή, επιζήσασα του δυστυχήματος αλλά καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι.

Μέσα σε ένα υποβλητικό τοπιό, λευκό από το χιόνι και μαυρισμένο από τη θλίψη, ο συγγραφέας ανασυστήνει την εικόνα μιας κοινωνίας οριστικά στιγματισμένης από το πένθος. Όλοι είναι προσωρινά σε ένα είδος limbo και περιμένουν να τους πάνε κι εκείνους εκεί που πήγαν και οι άλλοι νεκροί. Όλοι βρίσκονται μπροστά σε ένα ηθικό δίλημμα: να επιλέξουν ανάμεσα στο ανέφικτο της λήθης και στην ανάγκη της συμφιλίωσης. Όλοι αντιστέκονται στις σειρήνες του δικηγόρου και διατηρούν τη συνοχή της τοπικής κοινωνίας. ‘Ενας ήρωας θα δώσει τη λύση και θα αποκαταστήσει την ηθική τάξη.

Το Γλυκό Πεπρωμένο του Ράσελ Μπανκς είναι ένα σχεδόν αριστοτελικό μυθιστόρημα: ακολουθεί επακριβώς την ενότητα τόπου, χρόνου και δράσης, όπως αυτές ορίζονται στην Ποιητική του Αριστοτέλη. Μέσα σε πέντε πράξεις, μέσα από τις μαρτυρίες τεσσάρων προσώπων, μέσα από μία πλοκή, αναδύεται άλλο ένα δράμα. Οι αλληλοσυγκρουόμενες αλλά και συμπληρωματικές αφηγήσεις φέρνουν στην επιφάνεια ανομολόγητα πάθη, οικογενειακές τραγωδίες και ανθρώπινες διαστροφές.

Διαβάστε το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Ράσελ Μπανκς, και μετά δείτε την επιτυχημένη του κινηματογραφική μεταφορά από τον Άτομ Εγκογιάν που τιμήθηκε με  τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Καννών και προτάθηκε για δύο Όσκαρ.

 

 

 

 

 

Ράσελ Μπανκς

Το Γλυκό Πεπρωμένο

Μτφρ  Γρηγόρης Κονδύλης

Floral Books

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.