Διαβάσαμε «Το Φτυάρι» της Liz Spit | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Διαβάσαμε «Το Φτυάρι» της Liz Spit | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο Larry Clark στη φλαμανδική εξοχή; Θα μπορούσε άνετα να είναι υπότιτλος στο μυθιστόρημα της νεαρής Φλαμανδής συγγραφέα. Η μυθοπλασία της Lize Spit παραπέμπει στο καλλιτεχνικό σύμπαν του Αμερικανού φωτογράφου και κινηματογραφιστή. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στο μικρό φλαμανδικό χωριό, Μπόβενμεερ, το 1998, κάτι περίεργο συνέβη.

Εκείνη τη χρονιά, γεννήθηκαν μόνο τρία μωρά: ο Λόρενς, ο Πιμ και η Εύα. Τα τρία παιδιά θα γίνουν αχώριστα. Θα μοιραστούν την αθωότητα και την ανεμελιά που ορίζουν τις παιδικές ζωές. Το τμήμα συνδιδασκαλίας, που θα δημιουργηθεί αποκλειστικά για εκείνους, θα τονίσει ακόμη περισσότερο την ιδιαιτερότητά τους. Για τα υπόλοιπα παιδιά του Μπόβενμεερ είναι τα «τρία παράσιτα», για τους ίδιους οι «τρεις σωματοφύλακες». Έντούτοις, η έλευση της εφηβείας θα δοκιμάσει τις σχέσεις τους. Η αδυναμία διαχείρισης των σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών θα σημάνει το τέλος της φιλίας τους. Το πέρασμα από την παιδικότητα στην ενηλικίωση θα γίνει με εξαιρετικά βίαιο τρόπο.

Ένα καλοκαίρι με καύσωνα, τα δύο αγόρια θα  καταστρώσουν ένα σχέδιο  προκειμένου να πείσουν τα πιο όμορφα κορίτσια του χωριού να γδυθούν μπροστά τους, Για να πετύχουν τον σκοπό τους, θα επινοήσουν ένα τέχνασμα: κάθε κορίτσι θα πρέπει να λύσει ένα αίνιγμα κάνοντας σχετικές ερωτήσεις× ως αντάλλαγμα για κάθε ερώτηση θα βγάζει ένα ρούχο. Η Εύα θα πρέπει να γίνει συνένοχη των αγοριών αν θέλει να παραμείνει στην παρέα. Θα συμφωνήσει, χωρίς να ξέρει ακόμη ότι αυτό το φονικό καλοκαίρι θα τη σημαδέψει για πάντα.

Δεκατρία χρόνια μετά η Εύα θα λάβει μία επιστόλη από τον Πιμ που την καλεί να επισκεφτεί το παρελθόν της. Εφοδιασμένη με ένα μεγάλο κομμάτι πάγο και πολλές οδυνηρές μνήμες, θα επιστρέψει στο Μπόβενμεερ. Όχι για να επουλώσει τα τραύματα του παρελθόντος, αλλά για να ενσαρκώσει το ίδιο το αίνιγμα.

Στο «φτυάρι», η δράση θυμίζει την κίνηση του εκκρεμούς: από το παρόν, που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη προς το μοιραίο καλοκαίρι του 2002 και αντίστροφα.Η αλληλεπίδραση των δύο επιπέδων αφήγησης ανεβάζει την ένταση και  εντείνει το σασπένς. Οι ζοφερές τελευταίες σελίδες του μυθιστορήματος οδηγούν σε ένα συγκλονιστικό τέλος. Μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη. Σημαδεύουν τον αναγνώστη.  Η κοφτερή και αδυσώπητη γλώσσα της Lize Spit περιγράφει στην εντέλεια την τραγική και ανθρώπινη φύση της εφηβείας.

Ένα συγκλονιστικό ντεμπούτο από μια πολλά υποσχόμενη συγγραφέα.

Το φτυάρι έλαβε πλήθος διακρίσεων, έγινε μπεστ σέλερ στη χώρα της και μεταφράζεται σε περισσότερες από δεκαπέντε γλώσσες.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lize Spit
Το φτυάρι
Μτφρ Κλαιρ Νεβέ – Εύη Σιούγγαρη
Εκδόσεις Μεταίχμιο

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.