Διαβάσαμε το «Δάσος Σκοτεινό» της Νικόλ Κράους από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Διαβάσαμε το «Δάσος Σκοτεινό» της Νικόλ Κράους από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Μετά από επτά χρόνια απουσίας η Νικόλ Κράους επανέρχεται στη λογοτεχνική σκηνή και αποσπά εγκωμιαστικά σχόλια από τον πολύ σημαντικό Φίλιπ Ροθ. Το τέταρτο στη σειρά μυθιστόρημα της νεοϋρκέζας συγγραφέως «Δάσος σκοτεινό» ακολουθεί τις ζωές δύο ανθρώπων που αν και φαινομενικά εντελώς διαφορετικοί διακατέχονται από την ίδια ανάγκη για αλήθεια.

Ο εύπορος επιχειρηματίας Τζούλς ‘Επστιν ρευστοποιεί όλη του την περιουσία, εγκαταλείπει την οικογένειά του και εξαφανίζεται. Οι υπαρξιακές του αναζητήσεις θα τον οδηγήσουν στη χώρα των προγόνων του, στο Ισραήλ, και πιο συγκεκριμένα στο Χίλτον του Τελ Αβίβ. Απαλλαγμένος από ό,τι τον περιόριζε ξαναβρίσκει την επιθυμητή  πνευματικότητα και μεταμορφώνεται σε ένα είδος πεφωτισμένου ασκητή, σε συνεχιστή του βιβλικού Δαβίδ.

Στην ιστορία του απαντάει εκείνη της Νικόλ (alter ego της συγγραφέως) που επιχειρεί το ίδιο ταξίδι ελπίζοντας οτι η θέα από την πισίνα του Χίλτον όπου κολυμπούσε στις διακοπές της παιδί θα δώσει απαντήσεις στα προσωπικά και καλλιτεχνικά της αδιέξοδα. Η συνάντησή της με τον αινιγματικό πρώην καθηγητή λογοτεχνίας Φρίντμαν και η ανάθεση μιας βιογραφίας του Κάφκα θα την οδηγήσουν σε ένα μεταφυσικό ταξίδι.

Στο «Δάσος σκοτεινό» η Νικόλ Κράους εξετάζει δύσκολα ζητήματα και παρασύρει τον αναγνώστη σε παράλληλους κόσμους μεταμόρφωσης και αυτοπραγμάτωσης όπου η πραγματικότητα πάντα αμφισβητείται, όπου το φανταστικό πάντα παραμονεύει.

 

 

 

 

 

 

  Nicole Krauss
  Δάσος σκοτεινό

  Μτφρ: Ιωάννα Ηλιάδη
  Εκδ. Μεταίχμιο

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.