Διαβάσαμε: «Το αόρατο μισό» Bennett Brit | Εκδ. Παπαδόπουλος

Διαβάσαμε: «Το αόρατο μισό» Bennett Brit | Εκδ. Παπαδόπουλος

Οι δίδυμες αδελφές Βίνις μεγαλώνουν σε μια μικρή, συντηρητική κωμόπολη. Μια πόλη για μαύρους κατοίκους με ανοιχτόχρωμο δέρμα, στον αμερικανικό Νότο. Οι ίδιες γίνονται μάρτυρες, μέσα από την κρυψώνα τους, στο θάνατο του πατέρα τους από τα χέρια λευκών ανδρών, ένα γεγονός που θα τις σημαδέψει οριστικά. Οι επιλογές τους στο Μάλαρντ είναι πια ελάχιστες και το μέλλον τους φαίνεται προδιαγεγραμμένο.
Εκείνες όμως αρνούνται να υποταχτούν σε μια μοίρα και μια στερεοτυπική κοινότητα που τις θέλει να ζουν συμβατικά, παντρεμένες, μέσα στη φτώχεια. Έτσι το σκάνε στα δεκαέξι τους, ζώντας για λίγο μαζί και έπειτα οι πορείες τους αποκλίνουν.

Τα κορίτσια παρότι δίδυμες έχουν τελείως διαφορετική ιδιοσυγκρασία. Η Στέλλα είναι ντροπαλή ενώ η Ντεζιρέι τολμηρή. Πανομοιότυπες μα τόσο διαφορετικές στην καθημερινότητά τους, στις οικογένειές τους, στις αποφάσεις και τις επιλογές τους. Οι ζωές τους χαρακτηρίζονται από αντίθετες τροχιές. Η Στέλλα προσποιείται τη λευκή και η Ντεζιρέι παντρεύεται τον πιο σκουρόχρωμο άντρα που έχετε δει ποτέ.
Χρόνια αργότερα, η μια αδερφή επιστρέφει με την κόρη της στην ίδια νότια πόλη, από εκεί που κάποτε δραπέτευσε. Η άλλη κρυφά ζει με τον λευκό σύζυγό της ενώ εκείνος δεν γνωρίζει τίποτα για το παρελθόν της. Ακόμα κι έτσι, τόσα μίλια και τόσα ψέματα μακριά, οι μοίρες των διδύμων παραμένουν αλληλένδετες.

Το «Το αόρατο μισό» μας δείχνει το τίμημα που πληρώνουν οι άνθρωποι για μια νέα ταυτότητα, αναζητώντας μια άλλη ζωή. Η συγγραφική φωνή της Μπένετ είναι συμπονετική σε μια ιστορία που ανατρέπει τις όποιες προσδοκίες, ενώ αθόρυβα σαρκάζει την αυταπάτη του αμερικάνικου ονείρου.
Συνδυάζοντας στοιχεία από τη δεκαετία του 1950 έως και τη δεκαετία του 1990, η συγγραφέας δημιουργεί μια ιστορία συναισθηματικά οικογενειακή εξερευνώντας πολύ πιο πέρα ​​από τα φυλετικά ζητήματα, εξετάζοντας την επιρροή του παρελθόντος και πως αυτό διαμορφώνει τις αποφάσεις και τις επιθυμίες ενός ατόμου ενώ παράλληλα προσφέρει στον αναγνώστη μια ιστορία για τις οικογενειακές σχέσεις μέσα από τον ιδιαίτερο πόνο μιας δίδυμης που χάνει το άλλο της μισό.
Ένα υπέροχο ανάγνωσμα που θα σας μεταφέρει και θα σας κάνει να γυρίζετε τις σελίδες όχι μόνο για να μάθετε πώς συνέβη το κάθε γεγονός αλλά και για να γνωρίσετε περισσότερο το ποιοι είναι στ’ αλήθεια οι ήρωές του.
Τα δικαιώματα του βιβλίου πουλήθηκαν αμέσως στο ΗΒΟ, απ' όπου και περιμένουμε τη μεταφορά του στη μικρή οθόνη, ενώ συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Ο θάνατός της, την κατέκλυζε ανά κύματα. Δεν ήταν πλημμύρα, όμως το νερό αγκάλιαζε διαρκώς τους αστραγάλους της. Μπορούσες να πνιγείς σε λίγα εκατοστά νερό. Ίσως, το ίδιο να συνέβαινε και με τη θλίψη».

 

 

 

 

 

Το αόρατο μισό

Συγγραφέας: Bennett Brit

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 2021

Mτφρ: Κάλλια Παπαδάκη

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.